Το πλέον παραδοσιακό μπασκετικό τουρνουά της Ευρώπης, το Ακρόπολις, που αρχίζει σήμερα (με την Εθνική μας να φιλοξενεί τη Βοσνία στις 21.00 σε μετάδοση από τη Δημόσια Τηλεόραση), θα αποτελέσει ουσιαστικά το τελικό τεστ.

Οχι μόνο για την εθνική μπάσκετ, αλλά και για τη 12η (και τελευταία) θέση για το αεροπλάνο προς τη Σλοβενία που θα διεκδικήσουν την ύστατη ώρα δύο ψηλοί, πιθανότατα ο Καββαδάς και ο Βουγιούκας. Ο πρώτος δεν ταξίδεψε στο Ουλμ, όχι όμως για αγωνιστικούς λόγους, και γι’ αυτό ο Τρινκιέρι τον ενσωμάτωσε αμέσως και πάλι στην αποστολή κατά την επιστροφή της ομάδας από τη Γερμανία. Τον πιστεύει και θα του δώσει την ευκαιρία μέχρι τέλους.

Αντίθετα ανακοίνωσε το κόψιμο του Κώστα Βασιλειάδη και του Δημήτρη Κατσίβελη, επισημαίνοντας στους παίκτες ότι: «Οταν είναι να ανακοινώνω κάτι τέτοιο, είναι σαν να πίνω δηλητήριο».

Ο Ιταλός θυσίασε τον Κατσίβελη τον οποίο πραγματικά λάτρεψε για τον χαρακτήρα του αλλά και την προσπάθεια που κατέβαλλε. Ηθελε να έχει ενισχυμένη τη γραμμή των γκαρντ, αλλά παράλληλα να μην χαλάσει την ισορροπία κοντών – ψηλών, κάτι που ήταν αδύνατον να συνδυαστεί.

Ετσι πήρε την απόφαση, κόβοντας παράλληλα και τον καλύτερο σουτέρ της εθνικής ομάδας (Βασιλειάδης), να προτιμήσει τον εξίσου έμπειρο Περπέρογλου που παίζει και πιο άνετα κοντά στο καλάθι.

Οπως και να έχει, το τελικό τεστ με τρεις καλούς αντιπάλους (Βοσνία, Λιθουανία και Ιταλία) θα δώσει την ευκαιρία στον Ιταλό να κλείσει τη δωδεκάδα και κυρίως να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας –το βασικό (αλλά όχι μοναδικό) θέμα που τον απασχολεί από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας.

«Στην επίθεση αυτήν την ομάδα μπορεί να την κουτσάρει άνετα και ο 5χρονος γιος μου», είπε πει με νόημα μετά το προηγούμενο τουρνουά στο εξωτερικό ο Τρινκιέρι, θέλοντας να δείξει ότι το μεγάλο του μέλημα είναι η Εθνική να παίξει δυνατή άμυνα με μυαλό. Στις 18.30, στον αγώνα που ανοίγει το τουρνουά, η Λιθουανία αγωνίζεται με την Ιταλία.