Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών δίνουν τα ευρήματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μπορεί να τον ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια.
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι παγκοσμίως ο όγδοος συχνότερος, προσβάλλοντας ετησίως 225.000 γυναίκες - μεταξύ αυτών, περίπου 800 Ελληνίδες. Ωστόσο οι επτά στις δέκα ασθενείς φθάνουν στον γιατρό με προχωρημένη νόσο, επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος δεν προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα (συμπεριλαμβάνονται πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά), ούτε υπάρχει κάποια προληπτική εξέταση για αυτόν.
Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.051 εθελόντριες ηλικίας άνω των 50 ετών, διήρκεσε 11 χρόνια και διεξήχθη στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τις γυναίκες σε μέτρηση του καρκινικού δείκτη CA125 στο αίμα και ανάλογα με τα ευρήματα τις χώρισαν σε τρεις ομάδες: στις χαμηλού κινδύνου, οι οποίες επανεξετάστηκαν έπειτα από έναν χρόνο· στις μέσου κινδύνου, οι οποίες ελέγχθηκαν πάλι έπειτα από τρεις μήνες· και στις υψηλού κινδύνου, οι οποίες έκαναν αμέσως υπερηχογράφημα για να αναζητηθεί τυχόν όγκος.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η διαδικασία που δοκίμασαν είχε πολύ μεγάλη ακρίβεια στην ανίχνευση των καρκινικών όγκων των ωοθηκών. Η μεγάλη ακρίβεια σημαίνει χαμηλό ποσοστό λανθασμένων ευρημάτων - και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το επόμενο βήμα όταν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία ενέχει ποσοστό κινδύνου.

Η νέα μελέτη είναι πολύ μικρή. Επειδή ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι πολύ συχνός, μόλις 10 από τις εθελόντριες είχαν τελικά ύποπτες σκιές στο υπερηχογράφημα και χειρουργήθηκαν. Οι τέσσερις από αυτές διαπιστώθηκε ότι είχαν διηθητικό καρκίνο και οι υπόλοιπες καρκίνο πιο αρχικού σταδίου.
Ωστόσο τα ευρήματα δίνουν ελπίδες, διότι η συγκεκριμένη διαγνωστική τεχνική είναι παρόμοια με αυτήν που δοκιμάζεται σε μια πολύ μεγαλύτερη, βρετανική μελέτη (λέγεται μελέτη UKCTOCS), στην οποία συμμετέχουν 300.000 εθελόντριες. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αναμένονται το 2015.
Η μελέτη του Χιούστον δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Cancer».

«Προς το παρόν, τα ευρήματά μας δεν αλλάζουν κάτι στη διάγνωση της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρεν X. Λου, καθηγήτρια στο Τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας του πανεπιστημίου. «Ωστόσο υποδηλώνουν ότι η μακροπρόθεσμη διαγνωστική στρατηγική που δοκιμάσαμε μπορεί να είναι ωφέλιμη για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση δίχως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από