Οταν τον Απρίλιο του 2010 η Apple λανσάρισε έναν μικροσκοπικό υπολογιστή που θύμιζε κάτι μεταξύ λάπτοπ χωρίς πληκτρολόγιο και smartphone, λίγοι αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητά του και πολλοί αμφισβήτησαν ότι θα στεριώσει στην αγορά. Τρία χρόνια μετά όλοι διαψεύστηκαν: το iPad, όπως λεγόταν η συσκευή, όχι μόνο στέριωσε, αλλά συμπαρέσυρε δεκάδες ακόμη εταιρείες να κατασκευάσουν ταμπλέτες οι οποίες κατέκλυσαν την παγκόσμια αλλά και την ελληνική αγορά.

Σήμερα, οι υπολογιστές tablet θεωρούνται το απόλυτο τεχνολογικό γκάτζετ και απειλούν να στείλουν τους επιτραπέζιους υπολογιστές (PC) στο… ράφι της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, μέσα στην επόμενη διετία οι παγκόσμιες πωλήσεις ταμπλετών αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνες των PC: το 2015 εκτιμάται ότι θα πωληθούν 332,4 εκατ. ταμπλέτες, έναντι 322,7 εκατ. επιτραπέζιων υπολογιστών.

Μια δεύτερη έρευνα της εταιρείας Gartner εκτιμά ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια περισσότερα (έως το 2017) μέχρι οι ταμπλέτες να ξεπεράσουν τις πωλήσεις υπολογιστών. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω ταμπλετών αποτελεί ήδη την κυρίαρχη τάση σε όλο τον κόσμο.

Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών σημείωσαν εφέτος μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση, κατά 7,8%, την ίδια στιγμή που οι ταμπλέτες ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε πωλήσεις τους φορητούς υπολογιστές, σύμφωνα με την έρευνα της IDC.

Η έρευνα της Gartner καταδεικνύει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις PC βρίσκονται «στο χειρότερο σημείο στην ιστορία τους», καθώς οι καταναλωτές αντικαθιστούν διαρκώς τους παλαιούς υπολογιστές τους με ταμπλέτες. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 πουλήθηκαν 76 εκατ. PC, πτώση 10,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2012 οι πωλήσεις PC είχαν σημειώσει πτώση 4%.

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι παγκόσμιες πωλήσεις PC υποχώρησαν κατά 13,9%, σημειώνοντας τη χειρότερη συρρίκνωση από το 1994.

Εως το 2015 οι ταμπλέτες θα ξεπεράσουν όχι μόνο τους φορητούς υπολογιστές αλλά και όλα τα PC, σύμφωνα με την IDC. Μεγάλη ώθηση στην αγορά των ταμπλετών δίνουν οι φθηνές συσκευές που λανσάρονται, οι οποίες τρέχουν την πλατφόρμα Android της Google.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. Μέσα στο 2013 οι πωλήσεις των υπολογιστών tablet θα αυξηθούν κατά 58,7% (229,3 εκατ. μονάδες), ενώ η μέση τιμή πώλησής τους θα μειωθεί κατά 10,8%.

Από τότε που η Apple λανσάρισε το iPad, το 2010, οι μεγάλοι κατασκευαστές PC όπως η Hewlett-Packard, η Microsoft και η Intel προσπαθούν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στην προτίμηση που δείχνουν οι καταναλωτές στις φορητές συσκευές. Η Microsoft λανσάρισε το λειτουργικό σύστημα Windows 8, εισάγοντας μια νέα γενιά υπολογιστών που είναι πιο λεπτοί και ενσωματώνουν λειτουργίες αφής. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχουν πείσει το κοινό: σύμφωνα με την IDC, οι πωλήσεις PC αναμένεται να μειωθούν κατά 1,2% το επόμενο έτος.

Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει ότι η συνολική αγορά των υπολογιστών (φορητών, επιτραπέζιων κ.λπ.) θα αυξηθεί κατά 9% το επόμενο έτος, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις ταμπλέτες.

Πέρυσι πωλήθηκαν περισσότεροι από 340 εκατ. φορητοί και επιτραπέζιοι υπολογιστές, αλλά η Gartner προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε 271 εκατ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αντίθετα, οι 116 εκατ. ταμπλέτες που πωλήθηκαν πέρυσι θα ξεπεράσουν τα 468 εκατ. μέσα στην επόμενη πενταετία.