Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το πλαίσιο λειτουργίας των οφσόρ εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εξαπολύει ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, κατηγορώντας τον για άρνηση ελέγχου των εταιριών αυτών.

Με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος του Σώματος αφού υποστηρίζει ότι η πρώτη απάντηση του υπουργού τον άφησε στο σκοτάδι, καθώς η πλειοψηφία των ερωτημάτων του δεν απαντήθηκε, σημειώνει ότι εξεπλάγην τόσο με τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όσο και με το σχεδόν 0,5% αυτών που έχετε ελέγξει μέχρι σήμερα.

«Η απάντησή σας δεν με «εφώτισε» ιδιαιτέρως», υπογραμμίζει ο Β. Πολύδωρας και κατηγορεί τον Γ. Στουρνάρα ότι εκτός από την Κύμη και το Κρανίδι Αργολίδας δεν αναφέρει σε ποιά άλλα σημεία ανά την Ελλάδα βρίσκονται οι υπόλοιπες ή άλλες offshore εταιρείες.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν δόθηκε απάντηση για το ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι δραστηριοποίησης των εν λόγω εταιρειών στις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν τον φώτισε ιδιαιτέρως η απάντηση στο ερώτημά του εάν μπορεί να γίνει έλεγχος του μετοχολογίου των εν Ελλάδι καταγεγραμμένων οφσόρ μέχρι φυσικών προσώπων.

«Όπως τα στοιχεία καταδεικνύουν, υπάρχει τοις πράγμασι άρνηση ουσιαστικού ελέγχου των οφσόρ εταιρειών εν Ελλάδι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αρμόδιοι και σεις ως εποπτεύων υπουργός, υπέχων σχετική ευθύνη, να χαρακτηρισθούν ότι έτσι (μη) ενεργούντες πρόκειται ενδεχομένως για κάλυψη ή, επί το ποινικότερον, υπόθαλψη φοροφυγάδων και άλλων συναφών εγκληματιών», τονίζει.

Το υπουργείο Οικονομικών στην απάντησή του προς την πρώτη ερώτηση του Β. Πολύδωρα είχε παραδεχθεί ότι από τις 6.575 οφσόρ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διενεργείται έλεγχος μόλις σε 315 και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο σε 34 από αυτές. Έχοντας υπόψη ότι για τις 34 τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ο Β. Πολύδωρας ερωτά αν το συνολικό όφελος του δημοσίου από όλες τις εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 8 δις ευρώ.