Ποια δεκαετία του ’50, ποια δεκαετία του ’80; Τώρα είναι η χρυσή εποχή της τηλεόρασης, λέει ο Κέβιν Σπέισι, ο οποίος και ο ίδιος στράφηκε με μια εξαιρετική, μαρκέ ερμηνεία σε τηλεοπτική σειρά, και μάλιστα με πρεμιέρα σε διαδικτυακή μετάδοση, η «House of Cards».

Τηλεοπτικές σειρές όπως η «Game of Thrones», με την πανάκριβη παραγωγή, βασισμένη σε σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας του Τζέιμς Ρ. Ρ. Μάρτιν (την είδαμε στη Nova), η σειρά των διαφημιστών στη δεκαετία του ’50 «Mad Men» (προβαλλόταν από το Alter), η «Breaking Bad» (Mega) και η σειρά πολιτικής δράσης «Homeland», η οποία εφέτος σάρωσε τα τηλεοπτικά βραβεία Εmmy δίνοντας την ευκαιρία για δεύτερη καριέρα στην Κλερ Ντέινς στον ρόλο πράκτορος της CIA (στο Fox του ΟΤΕ και της Nova, όπου άλλωστε προβάλλονται οι περισσότερες από τις βραβευμένες σειρές) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της «τρίτης χρυσής εποχής της τηλεόρασης», κατά τον Σπέισι. Μετά την πρωτοπορία του ’50 και τη δημιουργική ακμή του ’80, με σειρές όπως «Το αστυνομικό τμήμα της Χιλ Στριτ».

Παρ’ όλα αυτά, ο Κέβιν Σπέισι μιλώντας στο εφετινό Τηλεοπτικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι κινηματογραφιστές και οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών παραγωγών να μείνουν πίσω, φοβούμενοι την ανάληψη ρίσκου και τη «διαστημική ταχύτητα των τεχνολογικών αλλαγών».

«Η πρόκληση είναι να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα του επαναστατικού τηλεοπτικού προγράμματος, αναζητώντας πάντα νέα ταλέντα, ενθαρρύνοντάς τα, θέτοντάς τα ενώπιον προκλήσεων και δίνοντας τους στέγη αλλά και την αυτονομία που χρειάζονται και που έχουν πλέον αποδείξει ότι δικαιούνται για να δημιουργήσουν εξαιρετικές τηλεσειρές στο παρόν και στο μέλλον».

Ο ίδιος ο Σπέισι ενσαρκώνει στην τηλεοπτική σειρά «House of Cards» ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών που χάρη σε μηχανορραφίες και πολιτικές σκοπιμότητες του προέδρου, τον οποίο ο ίδιος βοήθησε να εκλεγεί, του στερούν τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και τον κάνουν να αποφασίσει να πάρει την εκδίκησή του με μια σειρά από αριστουργηματικές παρασκηνιακές κινήσεις. Συμπαραστάτη και αρωγό σε αυτό το μακιαβελικό παιχνίδι έχει τη σύζυγό του, την οποία υποδύεται η γοητευτική Ρόμπιν Ράιτ. Η σειρά είναι αμερικανικό ριμέικ – προσαρμογή μιας τηλεοπτικής επιτυχίας του BBC, με παραγωγό τον Ντέιβιντ Φίντσερ, σκηνοθέτη των ταινιών «Seven» και «Fight Club».

Μιλώντας στο Εδιμβούργο δήλωσε ότι, όταν με τον Φίντσερ θέλησαν να δώσουν τη σειρά τους σε τηλεοπτικό δίκτυο, όλοι τούς ζήτησαν πρώτα ένα πιλοτικό επεισόδιο, γι’ αυτό και πήγαν στο Netflix το οποίο ήταν το μόνο που δεν είχε τέτοιες απαιτήσεις.