Ο Μπο Σιλάι αποδέχτηκε την ευθύνη για τα δημόσια κεφάλαια 5 εκατομμυρίων γουάν (612.000 ευρώ) που κατηγορείται ότι καταχράστηκε και τα οποία κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του.

Στην κατάθεσή του που αναγνώσθηκε στο δικαστήριο ο πρώην ισχυρός άνδρας του κινεζικού ΚΚ παραδέχτηκε ότι δεν φάνηκε τόσο προσεκτικός όσο έπρεπε σε αυτή την υπόθεση.

Ο Μπο Σιλάι αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Κατά την τρίτη ημέρα της δίκης, αναγνώσθηκε στο δικαστήριο η κατάθεση που είχε δώσει στις 2 Απριλίου, στην οποία παραδεχόταν ότι γνώριζε για τα χρήματα, τα οποία είχαν υπεξαιρεθεί από ένα κυβερνητικό οικοδομικό πρόγραμμα.

Ο Μπο Σιλάι δήλωσε ότι ο Ουάνγκ Ζενγκάνγκ, πρώην διευθυντής του γραφείου πολεοδομικού και αγροτικού σχεδιασμού στο Νταλιάν, όπου ο Μπο ήταν τότε δήμαρχος, του πρότεινε το 2002 να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα η σύζυγός του και ο γιος τους, ο οποίος σπούδαζε στο εξωτερικό.

«Αρνήθηκα την πρότασή του. Μετά ο Ουάνγκ Ζενγκάνγκ ήρθε και με βρήκε ξανά και μου είπε πως, αν εγώ ήμουν απασχολημένος, θα μπορούσε να μιλήσει γι’ αυτό στην Γκου Καϊλάι» είπε ο Μπο στην κατάθεσή του.

Η σύζυγος του Μπο, Γκου Καϊλάι, έχει καταδικασθεί πέρσι για το φόνο του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

Ο Μπο είπε πως συμφώνησε να μιλήσει ο Ουάνγκ στην Γκου για τα χρήματα επειδή «εκείνη τη στιγμή δεν φάνηκε εύστροφος», και έτσι τα χρήματα κατέληξαν σ’ αυτήν.

«Αφού η Γκου και ο Ουάνγκ συζήτησαν, δεν πήγα να ερευνήσω, το άφησα να περάσει. Ήταν πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια, δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο Μπο.

«Τα χρήματα αυτά είχαν ήδη περάσει στο λογαριασμό της γυναίκας μου, με αποτέλεσμα την προσωπική χρήση δημοσίου χρήματος» δήλωσε.

«Είμαι πρόθυμος να εγκρίνω την ανάλυση των εισαγγελέων μετά την έρευνά τους και ταυτόχρονα να αποδεχθώ νομική ευθύνη γι’ αυτό. Ντρέπομαι βαθιά και λυπάμαι για το επεισόδιο αυτό» δήλωσε ο Μπο.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά τη μαρτυρία του Ουάνγκ στο δικαστήριο ότι άκουσε ο ίδιος τον Μπο να τηλεφωνεί στην Γκου για να της ζητήσει να παραλάβει τα πέντε εκατομμύρια γουάν.

«Θα ενεργούσε ποτέ έτσι ένας διεφθαρμένος; Με φαντάζεται κανείς να μιλάω για ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα στο τηλέφωνο;» απάντησε ο Μπο Σιλάι.

«Δεν θα το έκαναν ακόμη και τα πιο ηλίθια διεφθαρμένα στελέχη […]. Όλοι αυτοί που με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι τους ζητώ να σβήσουν το κινητό τηλέφωνό τους πριν τους μιλήσω. Είμαι από τη φύση μου επιφυλακτικός» επισήμανε ο Μπο Σιλάι.