Κάποτε ήταν το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Προσέλκυε τους κορυφαίους παίκτες, τα γήπεδα ήταν υπερσύγχρονα και γεμάτα φιλάθλους και οι ομάδες του  σάρωναν στις διεθνείς διοργανώσεις.

Σήμερα, το ιταλικό πρωτάθλημα είναι εγκλωβισμένο στα σκάνδαλα με τους στημένους αγώνες, τον ρατσισμό, την οικονομική κρίση και τον χουλιγκανισμό. Ο μέσος όρος ζωής των ιταλικών γηπέδων είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που απωθεί τους λάτρεις του ποδοσφαίρου από αυτά.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο κάνει απόψε πρεμιέρα η 83η έκδοση της Serie A με τους αγώνες Βερόνα – Μίλαν και Σαμπντόρια – Γιουβέντους.

Η πρωταθλήτρια τα τελευταία δύο χρόνια Γιούβε θεωρείται  ξανά το μεγάλο φαβορί για το Σκουντέτο, όπως απέδειξε στην εντυπωσιακή νίκη της με 4-0 επί της Λάτσιο στο Σούπερ Κύπελλο. Οι νεοαποκτηθέντες Τέβες και Γιορέντε υπόσχονται να λύσουν το επιθετικό της πρόβλημα και ο Ογκμπονά να βοηθήσει στην άμυνα.

Απέναντι στη Γιούβε θα παραταχθεί η ισπανοποιημένη Νάπολι, που θέλοντας να κάνει την υπέρβαση και να κατακτήσει τον τίτλο δαπάνησε 70 εκατ. ευρώ για μεταγραφές.

Οι Παρτενοπέι θα είναι ουσιαστικά μία νέα ομάδα. Ο Βάλτερ Ματσάρι ανέλαβε το τιμόνι της παραπαίουσας Ιντερ και ο Εντισον Καβάνι πήρε μεταγραφή για την Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 65 εκατ. ευρώ.

Προπονητής της είναι πλέον ο Ισπανός Ράφα Μπενίτεθ ο οποίος έφερε μαζί του τους συμπατριώτες του Αλμπιόλ, Καγιεχόν και Ρέινα. Τη θέση του Καβάνι θα καλύψει ο Αργεντινός Γκονσάλο Ιγκουαΐν, για τον οποίον η Νάπολι πλήρωσε στη Ρεάλ 37 εκατ. ευρώ.  

Η Μίλαν θα στηριχθεί στο επιθετικό της δίδυμο Μπαλοτέλι – Ελ Σαραουί, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, καθώς επίσης στους νέους παίκτες που προώθησε πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακριβότερη μεταγραφή των Ροσονέρι, που κάποτε σάρωναν στις μεταγραφές, είναι ο Ζαπάτα από τη Βιγιαρεάλ με 6 εκατ. ευρώ.

Η Φιορεντίνα πλήρωσε 15,5 εκατ. ευρώ στην Μπάγερν για να φέρει στο Αρτέμιο Φράνκι τον γερμανό επιθετικό Μάριο Γκόμες, αλλά έχασε από τη μεσαία γραμμή τον Γιόβετιτς.

Οσον αφορά τη Ρόμα, παρά τον μεγάλο αριθμό παικτών που απέκτησε έναντι 55 εκατ. ευρώ, η απώλεια του Οσβάλντο και πιθανόν του Λαμελά μάλλον την αποδυναμώνει.

Πιθανότερες για υποβιβασμό είναι οι νεοφώτιστες Λιβόρνο, Σασουόλο και Ελλάς Βερόνα.