Ο Σεπτέμβριος και οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Ηρθε η ώρα των αποφάσεων και των γενναίων πρωτοβουλιών. Για την ανασυγκρότηση και τη δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού φορέα, που θα εκφράζει όλες τις δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα είναι ευχής έργο, στη μεγάλη αυτή προσπάθεια να συμβάλουν οι δύο βασικοί φορείς του χώρου, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Και για τη δική τους επιβίωση.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει απαλλαγεί από τα βαρίδια του κρατισμού των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων, οι οποίες κουρνιάζουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, όμως, έμειναν στο περιθώριο και πολλά αξιόλογα και ικανά στελέχη, που είτε αποκλείστηκαν είτε απογοητεύτηκαν από τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος. Η πρωτοβουλία της 3ης Σεπτέμβρη είναι ένα θετικό ελπιδοφόρο βήμα, αλλά θα μείνει μετέωρο εάν δεν γίνουν τα επόμενα.

Η ΔΗΜΑΡ απογοήτευσε αυτούς που πίστεψαν ότι μπορεί να αποτελέσει τον νέο φορέα που θα εκφράσει τις πραγματικά προοδευτικές, ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Δεν άντεξε έναν τόσο βαρύ για τους ώμους της ρόλο. Ωστόσο, η συμμετοχή της στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι αναγκαία και ιδιαίτερα χρήσιμη.

Υπάρχουν οι κινήσεις που εκφράζουν την αγωνία του χώρου και τις ανησυχίες σε θεωρητικό, πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Υπάρχει η πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων. Υπάρχουν πολλά και άξια στελέχη στην Κεντροαριστερά και στον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο, απαλλαγμένα από τις αμαρτίες του παρελθόντος, που έχουν αποδείξει ότι έχουν σχέδιο και ικανότητες. Υπάρχουν στελέχη στον φιλελεύθερο χώρο, που η συμβολή τους είναι απαραίτητη για να απαλλαγεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς από τις κρατικίστικες νοοτροπίες και να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες του Δημοσίου και της ατομικής ευθύνης.

Τι χρειάζεται λοιπόν; Χρειάζεται να βρεθεί η συγκολλητική ουσία που θα ενώσει όλες αυτές τις δυνάμεις σε έναν κοινό φορέα δράσης. Η δημιουργία ενός κοινού φορέα στα πρότυπα της ιταλικής Ελιάς, που θα εκφράζει όλες αυτές τις δυνάμεις, είναι δυνατή. Αρκεί οι ηγεσίες των δύο βασικών φορέων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να δείξουν γενναιότητα και να δουν μακρύτερα από τη στενή, ατομική πολιτική επιβίωση.