Κεντρική συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για τον γόρδιο δεσμό των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δρομολογείται μετά τη χθεσινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν σε αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χωρίς να αποσυρθεί το δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Αντιθέτως, κατά τη χθεσινή σύσκεψη κορυφής των κυβερνητικών εταίρων δόθηκε εντολή στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να προετοιμάσουν μια νέα ρύθμιση που, παράλληλα με την παράταση της προστασίας στους οικονομικά αδύναμους, θα ανοίγει την πόρτα των πλειστηριασμών για όσους κακοπληρωτές εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Τόσο από το Μαξίμου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι οι νομοθετικές αλλαγές - που θα βρεθούν και στο τραπέζι του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας - αφορούν περίπου το 2% των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, τον φάκελο με τα προβληματικά δάνεια ακινήτων που αγοράστηκαν πριν από το 2009 (υπολογίζονται σε 25.000) και, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη κατάσχεσή τους, δεν μπορούν να εκπλειστηριασθούν λόγω της γενικής απαγόρευσης. «Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να είναι οριζόντια, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει και μια οριζόντια και απόλυτη προστασία», τόνιζε χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, μεταφέροντας το στίγμα της χθεσινής πολιτικής συμφωνίας.
Η κατεύθυνση για το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών που αποφάσισαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα καταγραφεί και στη νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία θα παρουσιαστεί από τους δύο αρχηγούς από το βήμα της ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου).
Παράλληλα, από τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων δόθηκε εντολή στα κυβερνητικά και στα κομματικά στελέχη να μην πυροδοτούν το κλίμα για τους πλειστηριασμούς. Με τις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη, εξάλλου, το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν οι δύο αρχηγοί. «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα. Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάμων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από