Στο μικροσκόπιο της τρόικας έχει μπει μία σειρά ρυθμίσεων του σημερινού νομικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, που για τους δανειστές θεωρούνται «γκρίζες ζώνες» και που κατά τη γνώμη τους πρέπει να καταργηθούν.

Τέτοια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η ρύθμιση που αφορά την οριζόντια προστασία ακινήτων από πλειστηριασμούς, ανεξάρτητα αν αυτά είναι πρώτη κατοικία ή όχι. Η διάταξη είναι μία από τις βασικές του νόμου με τον οποίο παρατείνεται η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφωνία των δανειστών είναι ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προστατεύει από πλειστηριασμούς όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα που έχει ένας δανειολήπτης εφόσον χρωστά σε τράπεζες ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. Ετσι, όταν χρωστά συνολικά 200.000 ευρώ αλλά έχει για παράδειγμα στην κατοχή του μία κύρια κατοικία και δύο καταστήματα, η τράπεζα δεν μπορεί να του εκπλειστηριάσει ούτε τα μαγαζιά. Η τρόικα θεωρεί ότι το μέτρο θα έπρεπε να προστατεύει μόνο την κύρια κατοικία του οφειλέτη και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.

Αν και η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, η οριζόντια προστασία των ακινήτων από το 2014 και μετά δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αλλωστε η βασική μέριμνα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις θα είναι να κατοχυρώσει τη θωράκιση από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και μόνο. Δεύτερη «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με πληροφορίες, για την τρόικα είναι μία άλλη διάταξη του ίδιου νόμου. Αυτή που προστατεύει την κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και αν αυτός είναι ιδιώτης) εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία, δηλαδή τα 200.000 ευρώ, προσαυξημένα κατά 50%. Με άλλα λόγια, οι δανειστές διαφωνούν με το γεγονός να προστατεύεται οριζόντια από πλειστηριασμούς κάθε ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη εφόσον η αντικειμενική του αξία φτάνει τα 300.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 450.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.