Υπό τον φόβο των αντιδράσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει η αποφυλάκισή του, η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ο Χόσνι Μπουμπάρακ θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την απελευθέρωση του πρώην ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου είχαν διατάξει νωρίτερα οι δικαστικές αρχές. Ο 85χρονος πτέραρχος θα έχει αποφυλακιστεί έως την προσεχή Τρίτη, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Η απόφαση διέψευσε τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει ο Μουμπάρακ στη φυλακή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το ήδη τεταμένο κλίμα αλλά και να αφαιρέσει από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα το επιχείρημα ότι η Αίγυπτος επιστρέφει ολοταχώς και πάλι στη δική του εποχή. Ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε τον περασμένο χρόνο σε ισόβια κάθειρξη ως υπεύθυνος για τα 900 θύματα της αιγυπτιακής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του. Η έφεσή του, ωστόσο, έγινε δεκτή και η δίκη του επαναλαμβάνεται. Το όριο προφυλάκισης των δύο ετών εξέπνευσε τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η εισαγγελική απαλλαγή του απ’ όλες τις κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς άνοιξαν τον δρόμο για την αποφυλάκιση.

Η αποφυλάκιση του Μουμπάρακ σε συνδυασμό με τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει ο Στρατός μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δημιουργεί ένα κλίμα φόβου στην αιγυπτιακή κοινωνία. Πολλοί πολίτες στο Κάιρο αποφεύγουν να σχολιάσουν ανοικτά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, φοβούμενοι ότι μπορεί να κατηγορηθούν ως τρομοκράτες. Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ στη χώρα του Νείλου διαπιστώνει ότι οι περισσότερες πολιτικές συζητήσεις στους δημόσιους χώρους γίνονται πλέον ψιθυριστά. Οι μαζικές συλλήψεις στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η σιδηρά πυγμή του Στρατού έχουν προκαλέσει απογοήτευση ακόμη και σε πολλούς φιλελεύθερους που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Μόρσι. Απογοήτευση προκάλεσε και η απόφαση του νομπελίστα Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και να φύγει για την Ευρώπη. Τα συναισθήματα που προκάλεσε η ενέργειά του αποτυπώνονται στη μήνυση πολίτη εις βάρος του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για «κατάχρηση εμπιστοσύνης».

Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ετοιμάζεται για νέο γύρο αντιπαράθεσης. Μετά την περασμένη Παρασκευή της Οργής που κατέληξε σε μακελειό με σχεδόν 180 νεκρούς, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προανήγγειλαν διαδηλώσεις για την προσεχή Παρασκευή των Μαρτύρων.