Σοκ και πολλά ερωτήματα προκαλούν οι καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο της χώρας. Πρόκειται για εξέλιξη που οδηγεί σε κρίσιμο σημείο τη σύγκρουση, προκαλώντας ταυτόχρονα εντονότατες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα και αυξάνοντας τις πιθανότητες ακόμη και για εξωτερική παρέμβαση.

Για την επίθεση που έγινε χθες στις τρεις το πρωί σε προάστιο της Δαμασκού και στοίχισε τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες –κατά μία αναφορά σε 1.300 –ανθρώπους , ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η συριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει χρησιμοποιήσει νευροπαραλυτικά αέρια.

Ενας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Ασαντ, ο Τζορτζ Σάμπρα που είναι μέλος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της Συρίας και έχει διατελέσει πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνασπισμού, υποστήριξε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 1.300. Οπως είπε από την Κωνσταντινούπολη, «δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς (του Ασαντ) χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Αλλά (η χρήση τους) αποτελεί σημείο καμπής στον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς διενεργεί επιχειρήσεις».

Οι ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Γαλλία κάλεσαν τον ΟΗΕ να στείλει τους ειδικούς ερευνητές του στην περιοχή όπου έγινε αυτή η νέα επίθεση, ενώ ζήτησαν και άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σοκαρισμένος από τις αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν νευροπαραλυτικά αέρια. Η Ρωσία που υποστηρίζει το καθεστώς Αλ Ασαντ ζήτησε να γίνει πλήρης έρευνα για τις καταγγελίες αφήνοντας υπόνοιες για προβοκάτσια αφού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν πληροφορίες ότι εκτοξεύτηκε ρουκέτα με άγνωστες χημικές ουσίες από περιοχή που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλές από τις οποίες προέρχονται από ανεξάρτητους φωτορεπόρτερ, δείχνουν πολλά πτώματα, περιλαμβανομένων και παιδιών, να βρίσκονται τοποθετημένα στο πάτωμα νοσοκομείου χωρίς να φέρουν εμφανή σημάδια από τραυματισμούς. Οπως είπε στο Reuters άνδρας που δεν κατονομάζεται, αλλά συμμετείχε στην έρευνα για θύματα από την επίθεση στο προάστιο Ερμπίν: «Μπήκαμε σε ένα σπίτι και όλα ήταν στη θέση τους. Κάθε άτομο βρισκόταν στη θέση του. Είχαν πέσει εκεί ακριβώς όπου βρίσκονταν. Φαίνονταν σαν να κοιμούνται, αλλά ήταν νεκροί».

Οταν χτυπήθηκε από βλήματα η Μουανταμίγια, νοτιοδυτικά της Δαμασκού, η Φαράχ αλ Σάμι αγνόησε τις φήμες ότι οι ρουκέτες είχαν χημικά καθώς η πόλη βρίσκεται δίπλα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στην περιοχή βρίσκονταν κυανόκρανοι. Στη συνέχεια όμως η 23χρονη άρχισε να ζαλίζεται, να μην μπορεί να αναπνεύσει και να καίνε τα μάτια της. Ετσι αποφάσισε να τρέξει στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Οι γιατροί που μίλησαν σε ξένα μέσα ενημέρωσης διατύπωσαν την εκτίμηση ότι τα συμπτώματα δείχνουν επίθεση με αέριο σαρίν.

Νοσοκόμα σε κέντρο έκτακτων περιστατικών της συνοικίας Δούμα της Δαμασκού ανέφερε στο Reuters ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν τουλάχιστον 200 και πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά. Οπως είπε, έφτασαν στο κέντρο με τις κόρες των ματιών τους σε συστολή, κρύα χέρια και πόδια και αφρό στο στόμα τους. Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται σε θύματα νευροπαραλυτικού αερίου.

Εάν επιβεβαιωθούν ο αριθμός των νεκρών και η χρήση τέτοιων όπλων, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση με χημικά που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1988 ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εξοντώσει χιλιάδες Κούρδους στην πόλη Χαλάμπζα χρησιμοποιώντας τέτοια όπλα.

Η ομάδα του ΟΗΕ

Η επίθεση συνέπεσε με την άφιξη στη Συρία 20μελούς ομάδας του ΟΗΕ η οποία θα εξέταζε τρεις τοποθεσίες, που ελέγχονται για χρήση χημικών τους τελευταίους μήνες. Η παρουσία τους εγείρει ερωτηματικά γιατί το καθεστώς – που χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες – να κάνει χρήση χημικών αυτή τη χρονική στιγμή

Η κόκκινη γραμμή

Παρά την οξεία καταδίκη της επίθεσης, οι ΗΠΑ απέφυγαν να κάνουν λόγο για κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων. Το όριο αυτό είχε χαράξει πριν από έναν χρόνο ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην πιθανότητα εξωτερικής επέμβασηςστη Συρία