Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σήμερα ότι οι δηλώσεις που έκανε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στις αρχές της εβδομάδας περί του ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας το 2014 είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν όσους φοβούνται ότι η γερμανική κυβέρνηση τους κρύβει την αλήθεια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, τον ερχόμενο μήνα.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε προκάλεσαν πολιτική θύελλα, αφού έρχονται σε αντίθεση με τη «γραμμή» της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ η οποία κατ’ επανάληψη έχει πει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί το θέμα.

«Είδα ότι ήταν ανάγκη να αποσαφηνίσω ότι δεν κρύβουμε τίποτα», είπε σήμερα ο Σόιμπλε, σε προεκλογική συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κόμπλεντς της δυτικής Γερμανίας.

Σημείωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που της χρειάζονται από τις αγορές αφού εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, στα τέλη του 2014, «πιθανότατα θα υπάρξει η ανάγκη να δράσουμε».

Την Τρίτη είχε πει ότι «θα χρειαστεί να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα».

Ο γερμανός υπουργός είπε ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να υπάρξει «διαφάνεια» στη συζήτηση του θέματος επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι πολλοί φοβούνται πως μετά τις εκλογές θα ακούσουν άσχημα νέα.

«Αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εάν οι χρηματαγορές πιστεύουν ότι έρχεται άλλο ένα κούρεμα, τότε πολύ γρήγορα θα δούμε να γενικεύεται η ανησυχία για τα χρέη της ευρωζώνης», κατέληξε.Στις αρχές της εβδομάδας ο Σόιμπλε είχε επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα.