Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερίσα Μέι υπερασπίσθηκε σήμερα έναν ανώτατο δημόσιο λειτουργό της χώρας της για την φερόμενη εμπλοκή του στην έκδοση διαταγής προς την εφημερίδα Γκάρντιαν με την οποία η διεύθυνσή της κλήθηκε να παραδώσει όλο το υλικό που αποτελεί προϊόν διαρροής σχετικά με αμερικανικά και βρετανικά προγράμματα παρακολούθησης.

Η Μέι δήλωσε πως ήταν φυσιολογικό υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τζέρεμι Χέιγουντ, να εμπλακούν στις προσπάθειες να σταματήσουν τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα που είχε υποκλέψει ο φυγόδικος συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Φρονώ πως τα θέματα εθνικής ασφάλειας αντιμετωπίζονται επακριβώς και σε κατάλληλα επίπεδα εντός της κυβέρνησης και δεν εκπλήσσομαι που κάποιος σε πολύ υψηλά ιστάμενη θέση μέσα στην κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε η Μέι, μιλώντας στο BBC.

Όμως το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία «διευκρινήσεις» για τις μεθόδους που ακολούθησε όσον αφορά την Γκάρντιαν, οι οποίες «θα μπορούσαν» να απειλήσουν την ελευθερία της έκφρασης.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιερν Γιάγκλαντ «πρόκειται να αποστείλει μια επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να δώσει εξηγήσεις» για την κράτηση του Νταβίντ Μιράντα και για την καταστροφή εγγράφων τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση Σνόουντεν και τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή της Guardian, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντάνιελ Χόλντγκεν.

Οι δύο υποθέσεις «εγείρουν πολλά ζητήματα, διότι θα μπορούσαν κάλλιστα να αποβούν αρνητικές για την ελευθερία της έκφρασης στη Βρετανία», πρόσθεσε ο Χόλντγκεν.

Επικρίσεις για τη στάση της Βρετανίας στην υπόθεση της Guardian εξέφρασε και η Ρωσία, κρίνοντας πως το Λονδίνο εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Διαπιστώνουμε πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι βρετανικές αρχές όσον αφορά την εφημερίδα Guardian έρχονται σε σύγκρουση με όσα η βρετανική πλευρά διακηρύσσει σχετικά με τα της προσήλωσής της στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στον τομέα της ελευθεροτυπίας και της προστασίας των δημοσιογράφων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό δείχνει για μία φορά ακόμη την διεστραμμένη πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει το Λονδίνο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.