Πρωτοβουλία με στόχο την πρόσβαση όλων των κατοίκων της Γης στο Διαδίκτυο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, λίγο διάστημα μετά την ανάληψη παρόμοιας πρωτοβουλίας από τη Google.

Ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί να συνδέσει με το Ιντερνετ πέντε δισ. ανθρώπους - οι κάτοικοι του πλανήτη που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο.

Στο εγχείρημα, που ονομάστηκε Internet.org, μετέχουν μεγάλοι διεθνείς τεχνολογικοί όμιλοι, όπως η Samsung και η Nokia. Στην ουσία, πρόκειται για μια παγκόσμια σύμπραξη ώστε να καταστεί το Ιντερνετ προσβάσιμο και στους πιο φτωχούς ανθρώπους, με το να μειωθεί δραστικά το κόστος των βασικών διαδικτυακών υπηρεσιών στα κινητά τηλέφωνα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Αυτό που έκανε μέχρι τώρα το facebook είναι να δώσει στους ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο την ευκαιρία να γνωριστούν», δήλωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στη σύνδεση και στη συμμετοχή στην οικονομία της γνώσης. Το Internet.org είναι μια παγκόσμια σύμπραξη με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να καταστεί προσβάσιμo το Ιντερνετ σε αυτούς που δεν μπορούν να το έχουν», πρόσθεσε ο ιδρυτής του facebook.

Σήμερα μόνο 2,7 δισ. άνθρωποι, δηλαδή λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Οι μεγάλοι όμιλοι που συμμετέχουν στο Internet.org εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων συνδέσεων στο Ιντερνετ παραμένει κάθε χρόνο χαμηλός.

Μεταξύ των εν λόγω ομίλων, εκτός από το facebook, είναι οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia (Φινλανδία) και Ericsson (Σουηδία), ο νοτιοκορεατικός γίγαντας της τεχνολογίας Samsung, οι αμερικανικές Qualcomm και MediaTek και η νορβηγική Opera. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης twitter και LinkedIn θα συνεργαστούν, αν και δεν θα είναι πλήρεις εταίροι.

«Ο στόχος του Internet.org είναι να καταστήσει το Ιντερνετ προσβάσιμο στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν το έχουν ακόμη στη διάθεσή τους», υπογραμμίζεται στην ιδρυτική του διακήρυξη.

Για να επιτύχουν τον στόχο αυτό, οι επτά όμιλοι που συμπράττουν θα αναπτύξουν κοινά προγράμματα, θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και θα κινητοποιήσουν βιομηχάνους και κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, θέλουν να απλουστεύσουν τις εφαρμογές στα κινητά για να τις καταστήσουν πιο αποτελεσματικές και να βελτιώσουν τα εξαρτήματα των τηλεφώνων και των δικτύων ώστε να είναι πιο λειτουργικά καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να αναπτύξουν έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) χαμηλού κόστους αλλά «υψηλής ποιότητας» και να προχωρήσουν σε συμπράξεις ώστε να αναπτύξουν ευρέως την πρόσβαση στο Ιντερνετ σε ζώνες του κόσμου που δεν εξυπηρετούνται ακόμη.

Νέα μοντέλα συσκευών θα κατασκευαστούν για να παρακινηθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Τα κινητά θα ενσωματώνουν, επίσης, ολοένα και περισσότερες τοπικές γλώσσες.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια στιγμή πολύ σημαντική για τους τεχνολογικούς ομίλους: οι ώριμες αγορές είναι κορεσμένες και δεν παρουσιάζουν πλέον σημαντικό δυναμικό για ανάπτυξη, ενώ οι φτωχές ζώνες όπως η Αφρική, η Λατινική Αμερική και ορισμένες χώρες της Ασίας είναι οι δεξαμενές νέων πελατών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από