Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκε το ποσοστό των άγγλων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην πρώτη αγωνιστική στην Πρέμιερ Λιγκ, προκαλώντας τρόμο στον ομοσπονδιακό προπονητή Ρόι Χότζον.

Μόλις 75 ποδοσφαιριστές –ποσοστό 34,1% –που αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα του πλουσιότερου πρωταθλήματος του κόσμου κατάγονται από τη Γηραιά Αλβιώνα όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί το 1992, πρώτη χρονιά της Πρέμιερ Λιγκ, ήταν 177 (ποσοστό 73,1%).

Στην Ισπανία πέρυσι το ποσοστό των γηγενών παικτών που αγωνίστηκαν στην Πριμέρα Ντιβισιόν ήταν 62,3% και φέτος αναμένεται να ανέβει ακόμα παραπάνω, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης οι ομάδες έχουν στραφεί στις ακαδημίες τους. Στη Γερμανία, στις δύο πρώτες αγωνιστικές φέτος οι γερμανοί παίκτες αντιπροσώπευσαν το 43,9% και στη Γαλλία οι γηγενείς το 55,9%.

Για τη δραστική συρρίκνωση του ποσοστού των άγγλων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ είχαν προϊδεάσει οι μεταγραφικές κινήσεις των συλλόγων.

Από τις 61 μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, μόλις οι 12 αφορούσαν άγγλους ποδοσφαιριστές, ενώ να υπογραμμιστεί ότι καμία από αυτές που κατετάγησαν στην πρώτη οκτάδα στο τελευταίο πρωτάθλημα δεν απέκτησε γηγενή παίκτη!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άγγλοι ποδοσφαιριστές και δεύτερον, πιο σημαντικό, όσοι υπάρχουν είναι πανάκριβοι σε σχέση με τους ξένους που κοστίζουν σχεδόν τα μισά χρήματα και είναι και καλύτεροι.

Το είχε πει κάποτε ο Κένι Νταλγκλίς όταν ως προπονητής της Νιούκαστλ είχε φέρει στο Σεντ Τζέιμς Παρκ τον Νίκο Νταμπίζα από τον Ολυμπιακό.

«Με χρήματα που έδωσα για τον Νίκο δεν θα αγόραζα ούτε το αριστερό πόδι άγγλου ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα ήταν και χειρότερος».

Βεβαίως οι Αγγλοι που αρέσκονται στον ρόλο του θύματος θεωρούν ότι για όλη αυτήν την κατάσταση φταίνε οι ξένοι παίκτες. Ο πρώην άσος της Λίβερπουλ Τζέιμι Κάραγκερ πρότεινε πρόσφατα να απαγορευτεί στους ξένους παίκτες να φοιτούν στις ακαδημίες των συλλόγων (για παρόμοια πρόταση που είχε υποβάλει ο Λοράν Μπλαν όταν ήταν εκλέκτορας της Εθνικής Γαλλίας κινδύνευσε να χαρακτηριστεί ρατσιστής), ενώ ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γκάρι Νέβιλ θεωρεί απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των ξένων παικτών που θα πρέπει βρίσκονται στην ενδεκάδα μιας ομάδας.

«Ολοι αναγνωρίζουν την ανάγκη οι άγγλοι ποδοσφαιριστές να παίρνουν μεγαλύτερο αριθμό ευκαιριών στην Πρέμιερ Λιγκ», λέει ο σερ Τρέβορ Μπρούκινγκ, διευθυντής ανάπτυξης ποδοσφαίρου στην αγγλική ομοσπονδία (FA).

Με τη δημιουργία του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου Σεν Τζορντ Παρκ οι Αγγλοι ελπίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουν να προωθήσουν στην κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας τους γηγενείς παίκτες, οι οποίοι θα στελεχώσουν στη συνέχεια τις εθνικές ομάδες, όπως συμβαίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Γαλλία με το προπονητικό κέντρο του Κλερφοντέν.

Συχνά η αγγλική ομοσπονδία κατηγορεί τους επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ ως υπευθύνους για τη μείωση του ποσοστού των άγγλων παικτών στο πρωτάθλημα.

«Δεν είναι λάθος της Πρέμιερ Λιγκ. Η χώρα έχει πληθυσμό 60 εκατομμύρια και υπάρχουν 212 χώρες που παίζουν το παιχνίδι. Είναι μεγαλύτερο από εμάς», απαντά στους επικριτές του ο ισχυρός άνδρας της Πρέμιερ Λιγκ Ρίτσαρντ Σκάνταμορ.

Η Νόριτς και η Σαουθάμπτον ήταν οι ομάδες που χρησιμοποίησαν στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ τους περισσότερους άγγλους παίκτες (έξι). Η Νιούκαστλ που συνετρίβη με 4-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι χρησιμοποίησε μόλις έναν, τον Τέιλορ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία ομάδα που παρέταξε μία ενδεκάδα άγγλων παικτών ήταν η Κόβεντρι το… 1992.

Σπάταλοι Βρετανοί

Το ποσό των 500 εκατ. στερλινών (περίπου 585 εκατ. ευρώ),που αποτελεί ρεκόρ δαπάνηςσε μεταγραφική περίοδοστην Πρέμιερ Λιγκ από το 2008, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν φέτος οι ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι πρωταθλήτρια…σπατάλης έχοντας δαπανήσει116 εκατ. ευρώ.