Φρένο στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, η οποία εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, επιδιώκει να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αύριο θα αναζητήσει –σε μια προκαταρκτική συζήτηση –σημεία επαφής με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αρχικό κοινό πλαίσιο ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια πρόωρη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς, η οποία δυναμιτίζει το κλίμα τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, αν και υπάρχει επαρκής χρόνος (έως τον προσεχή Δεκέμβριο) για να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους και, παράλληλα, θα διασφαλίζει τη στεγαστική πίστη.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ. Υπό αυτή την έννοια, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, το μήνυμα που εξέπεμψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους υπουργούς που έχουν μνημονιακές εκκρεμότητες φανερώνει και την ενόχλησή του από τις συνεχείς παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και έχουν αναγάγει στην παρούσα περίοδο την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών σε κορυφαίο θέμα της κυβερνητικής ατζέντας.

Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η πρωθυπουργική ενόχληση στρέφεται και κατά του οικονομικού επιτελείου, το οποίο παρεμβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη διαμάχη για τους πλειστηριασμούς, αλλά πρωτίστως κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ο οποίος άνοιξε από τις αρχές του καλοκαιριού την όλη συζήτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως έλεγαν, σχετική προετοιμασία από το κυβερνητικό επιτελείο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα, θέλω να το δω προσωπικά και σε βάθος. Δεν είναι του παρόντος και δεν μπορεί να συζητηθεί μέσα σε μία ώρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, μεταθέτοντας ουσιαστικά τη διευθέτηση του ζητήματος προς το τέλος του φθινοπώρου.

Πάντως, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η μετάθεση του χρονικού ορίζοντα για τις επίμαχες αλλαγές δεν σημαίνει ότι το ισχύον καθεστώς θα παραμείνει ως έχει. Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν, θα επιδιώξει έναν διάλογο ουσίας και με την αντιπολίτευση, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση για σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών θεωρείται ειλημμένη.

Στις αρχικές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, μάλιστα, αναμένεται να εξεταστεί πρόταση για άρση της απαγόρευσης στα ακίνητα δανειοληπτών για τα οποία είχε ξεκινήσει η διαδικασία κατάσχεσης προ του 2009 –εν ολίγοις, οι ιδιόκτητες υπήρξαν ασυνεπείς ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις τους πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση.