Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ που απασχολεί γύρω στους 1.000 εργαζόμενους πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στο υπ. Οικονομικών, ενώ οι αποφάσεις για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (970 εργαζόμενοι) και της ΕΛΒΟ (350) παραπέμπονται σε ξεχωριστή σύσκεψη τη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ που θα γίνει υπό τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με συμμετοχή του εποπτεύοντος υφυπουργού ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη, θα συζητηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν επεξεργαστεί οι σύμβουλοι (Price Waterhouse Coopers -PWC) με το επικρατέστερο σενάριο να μιλά για εκκαθάριση και ένταξή της στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι διατάξεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση, η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία, να πωληθεί στο σύνολό της, αντί να σπάσει σε κομμάτια σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.

Αυτό επιθυμούν άλλωστε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δύο μέχρι σήμερα ξένοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπ. Οικονομικών. Και οι δύο έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο τους είναι άχρηστο.

Πιο δραστικές λύσεις προωθούνται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την ΕΛΒΟ. Στην περίπτωση των ΕΑΣ, που απασχολούν 970 άτομα, το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν, με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα. Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα, για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο.

Οι τρεις επιχειρήσεις απασχολούν συνολικά 2.300 άτομα, και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα μέχρι τις 31 Αυγούστου να έχει παρουσιάσει το τελικό σχέδιο, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να το έχει εφαρμόσει.