Δώρον- άδωρον χαρακτηρίζουν στελέχη της βιομηχανίας την εξαγγελία για μείωση του ενεργειακού της κόστους, του μοναδικού μέχρι σήμερα μέτρου που έχει ανακοινωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς ένα και πλέον μήνα μετά παραμένει άγνωστο το πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι οι βιομηχανίες θα μπορούν σε περιόδους υψηλής ζήτησης, να μειώνουν οικοθελώς το φορτίο τους, προκειμένου να αποφεύγονται περικοπές σε άλλους καταναλωτές (π.χ. οικιακούς), και σε αντάλλαγμα θα πριμοδοτούνται με εκπτώσεις στο ρεύμα.

Το μέτρο, ονομάστηκε «συμβάσεις διακοψιμότητας», και υπολογίστηκε ότι μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ για τις 62 μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι που θα καλύψουν το επιπλέον αυτό κόστος.

Η διάταξη για το μηχανισμό των «συμβάσεων διακοψιμότητας» φορτίου που θα υπογράφονται ανάμεσα στις βιομηχανίες και τον διαχειριστή του συστήματος, γνωστό σαν ΑΔΜΗΕ, συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ το οποίο βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Βουλή.

Λίγες ωστόσο ημέρες πριν από την κατάθεσή του, η ρύθμιση συνεχίζει να μην προβλέπει το από πού θα προέλθουν τα 60 αυτά εκατ. ευρώ, παρά παραμένει γενικόλογη, χωρίς να εξειδικεύει το ποιος θα χρηματοδοτήσει το εν λόγω κόστος.

Απλώς… εξουσιοδοτεί τον υπουργό ΠΕΚΑ να εκδώσει κάποια στιγμή υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες και κυρίως για τις πηγές άντλησης των πόρων, όπως και των όρων με τους οποίους θα αμείβονται οι βιομηχανίες που θα υπογράψουν τις «συμβάσεις διακοψιμότητας» με τον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον ΑΔΜΗΕ.

Τι φοβάται η βιομηχανία, τι ισχύει στην Ευρώπη

Τι φοβάται η βιομηχανία ; Ότι, ο μη καθορισμός από τον ίδιο τον νόμο των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου ενέχει τον κίνδυνο αυτό είτε να μην ισχύσει ποτέ, είτε η εφαρμογή του να καθυστερήσει, όπως έχει συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν με άλλα νομοθετήματα.

Οι φόβοι της δε, βασίζονται στο γεγονός ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των επιμέρους ομάδων για τον καταμερισμό του κόστους των 60 εκατ. ευρώ. Διότι αρχικά, η χρηματοδότηση του «μηχανισμού διακοψιμότητας» προβλέπονταν να γίνει από τις ΑΠΕ και τις μονάδες φυσικού αερίου, δύο τομείς που θεωρείται ότι μπορούν να συνεισφέρουν λόγω των επιδοτήσεων που λαμβάνουν. Το τελικό ωστόσο σχέδιο που οδεύει προς τη Βουλή δεν περιλαμβάνει παρόμοια αναφορά.

Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι αρκετά διαδεδομένος σε ευρωπαϊκές χώρες, και έχει συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους πολλών ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Χαρακτηριστικό είναι το τι συνέβη πρόσφατα στη Γαλλία, όπου δύο μεταλλουργίες αλουμινίου κατάφεραν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, καθώς αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια προς 25 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Πήραν δηλαδή εκπτώσεις στο ρεύμα καθώς κρίθηκε ότι με τις «συμβάσεις διακοψιμότητας» συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος και στην προβλεψιμότητα του φορτίου.