Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον επικεφαλής ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Τρίτη.

Ο Μοχάμεντ Μπαντί ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή Αλ- Ραμπαά Αντίγια τον τόπο όπου την περασμένη Τετάρτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία».

Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδα, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν αργά χθες το βράδυ ανάμεσα σε ενόπλους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο Σινά, στην Αίγυπτο, μετά την ρίψη ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στην περιοχή αυτή, δήλωσε πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε μια φυλακή στην πόλη Αλ Αρίς.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον θάνατο 37 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνταν στην Αίγυπτο και κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει πως η ισλαμική αυτή οργάνωση θα πρέπει να απαγορευτεί.

«Μας προκαλεί βαθειά ανησυχία ο ύποπτος θάνατος κρατουμένων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια φερόμενη απόπειρα απόδρασης από φυλακή κοντά στο Κάιρο» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους περίπου 37 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι πέθαναν υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες σε αιγυπτιακή φυλακή την Κυριακή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε χθες την διεξαγωγή «πλήρους έρευνας» για τον θάνατο των 37 αυτών κρατούμενων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι φέρεται ότι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων κατά την διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι, ο κ. Μπαν «προβληματίστηκε βαθύτατα» από αυτό το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ και «ζητεί την διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για την αποσαφήνιση των γεγονότων».

Εξάλλου ο Μπαν «καταδίκασε απερίφραστα» την ενέδρα ενόπλων στο Σινά που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 Αιγύπτιων αστυνομικών και εξέφρασε την ελπίδα «οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν γρήγορα και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε χθες από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών, αμφισβητώντας επίσης τον απολογισμό των νεκρών που έχει δώσει στην δημοσιότητα ο αιγυπτιακός στρατός από τότε που άρχισε η κρίση.

Η χρήση πραγματικών πυρών σε μεγάλη κλίμακα δεν είναι αιτιολογημένη και είναι αντίθετη με τους διεθνείς κανονισμούς, επισημαίνει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ώρα που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην εξουσία στην Αίγυπτο πρέπει «να ανακαλέσουν επειγόντως» τις εντολές τους προς την αστυνομία όσον αφορά την χρήση πραγματικών πυρών για την προστασία δημόσιων κτιρίων, υπογραμμίζει η HRW.

Η επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία σε δύο πλατείες στο Κάιρο, τις οποίες είχαν καταλάβει υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, «δείχνει να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 377 ανθρώπων», σύμφωνα με καταμέτρηση της HRW, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές κάνουν λόγο για 288 νεκρούς.

Η HRW στηρίχθηκε για να κάνει τον απολογισμό αυτόν σε «στοιχεία από πρώτο χέρι», σε συνομιλίες που είχε με το προσωπικό του τομέα της υγείας, όπως και σε έναν κατάλογο με τα θύματα που κατάρτισε το «Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Οικονομικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα».