Η εκτυφλωτική λάμψη του Γιουσέιν Μπολτ, αλλά και της συμπατριώτισσάς του Σέλι Αν Φρέιζερ-Πράις (κατέκτησαν συνολικά έξι χρυσά μετάλλια!), φώτισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας.

«Δεν είχε καλό φαγητό, υπήρχε λίγος κόσμος στα 100 μέτρα, αλλά ήταν καλοί άνθρωποι και είχαν πολλές γυναίκες», σχολίασε ο Μπολτ πριν βαθμολογήσει με 7/10 τη διοργάνωση, ενώ όταν του ζήτησαν ένα σχόλιο για τον Καρλ Λιούις θύμωσε. «Για ποιον; Δεν ασχολούμαι με τον κύριο, μη με συγκρίνετε καν μαζί του», είπε, αφού δεν ξέχασε τα υποτιμητικά σχόλια του Αμερικανού πέρυσι.

Μπολτ και Φρέιζερ πέτυχαν τις κορυφαίες επιδόσεις στη διοργάνωση (ο Μπολτ είχε τις τρεις πρώτες κατά σειρά σε 100, 4×100 και 200 μέτρα και η Φρέιζερ τις δύο πρώτες σε 4×100 και 100 μέτρα), της οποίας τα φώτα έσβησαν χωρίς παγκόσμιο ρεκόρ έπειτα από χρόνια.

Δεν είναι μόνο το εξελιγμένο αντιντόπινγκ κοντρόλ που έπαιξε ρόλο, αλλά και το γεγονός ότι πλέον τα όρια των ρεκόρ έχουν φτάσει σχεδόν στο ζενίθ.

Η κυριαρχία των Αμερικανών αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2001, καθώς στο φινάλε έχασαν την πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων από τη διοργανώτρια Ρωσία, ενώ πήραν τα ίδια χρυσά (6) με την Τζαμάικα.

Ο Βρετανός Μο Φάρα (νέο νταμπλ σε 5.000 και 10.000 μέτρα) ξεχώρισε, όπως και επιδόσεις σαν του Γάλλου Ταμγκό στο τριπλούν (ο τρίτος αθλητής στον κόσμο που πέρασε τα 18 μέτρα, με 18,04) ή του Ουκρανού Μπονταρένκο στο ύψος (2,41 μ.)

Οσον αφορά την ελληνική παρουσία, ήταν αξιοπρεπέστατη με πέντε παρουσίες σε τελικούς (η καλύτερη επίδοση μετά το 2003), έστω και αν κολλήσαμε στη 10η θέση, που πήραν οι περισσότεροι, χάνοντας σε λεπτομέρειες μια θέση στην οκτάδα.