Προκλητική παρέμβαση στο θέμα των γεγονότων στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, έκανε την Τρίτη ο Σαλί Μπερίσια.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, «θεωρεί απαράδεκτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών αρχών».

«Η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου και της ομαλής λειτουργίας των θεσμών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαλί Μπερίσια καταδίκασε τις πράξεις του ιδιωτικού γραφείου διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων: «Οι σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων από το ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης της δικαστικής απόφασης, η οποία έχει ληφθεί πριν 11 χρόνια, θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το γεγονός, κατά το γραφείο Τύπου του απερχόμενου Πρωθυπουργού, «αποτελεί βαριά προσβολή για όλους τους ορθόδοξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς».

Ο Σαλί Μπερίσα κατέκρινε επίσης τις πράξεις ορισμένων πιστών και ιερέων στην Πρεμετή, και χαρακτήρισε αξιόλογη την προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές.

Ακόμη, παρότρυνε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευμάτων στη χώρα ώστε από κοινού με τις προαναφερόμενες αρχές «να προβούν στις αναγκαίες έρευνες και να κάνουν τις δέουσες προτάσεις για μια τελική λύση έξω από κάθε κατάχρηση και καταδικαστέα αθεϊστική πράξη».

Η πρώτη προσπάθεια όμως διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τον δήμαρχο της πόλης της Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε δεν απέδωσε.

Ο δήμαρχος ο οποίος επέστρεψε την Τρίτη από την άδειά του ήταν ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου όπου μέχρι χθες στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ανακοίνωσε δε στους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Μετά από παρέμβαση ορθοδόξων συνεργατών του ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση από την είσοδο του Ναού των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι όμως, όπως και μια μικρή δύναμη ταχείας επέμβασης, δεν αποχώρησαν από την πόλη.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν αφού πρώτα υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν τα παράθυρα και κάθε δυνατή είσοδο στους εσωτερικούς χώρους του Ναού και αφού έλαβε εγγυήσεις ότι οι ορθόδοξοι πιστοί δεν θα επιχειρήσουν νέα είσοδο στο Ναό.

Στο μεταξύ, η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία της και καταδίκασε τις πράξεις βίας εναντίον της Ορθόδοξης κοινότητας στην Πρεμετή, τονίζοντας ότι η παραβίαση του θεσμού της Εκκλησίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

«Η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα, μετά τις πράξεις βίας, όταν υπάλληλοι της υπηρεσίας εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων άσκησαν σωματική και ψυχολογική βία και αγριότητα εναντίον εκπροσώπων του ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή.

»Η αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί την πολυετή νομική διαμάχη μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των δημοτικών αρχών, που έκλεισε με μια αμφιλεγόμενη απόφαση δικαστηρίου υπέρ του Δήμου της πόλης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε ότι, «οι ιερείς χτυπήθηκαν και πολλά αντικείμενα λατρείας απομακρύνθηκαν βίαια και αυτό θυμίζει τις πικρές αναμνήσεις του πολέμου κατά της θρησκείας, την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αυτή η πράξη δεν είναι μόνο μια εκτέλεση ρουτίνας μιας δικαστικής απόφασης, αλλά σαφώς αποδεικνύει ένα πνεύμα θρησκευτικού μίσους κατά της ορθόδοξης κοινότητας».

«Οι ενέργειες αυτές κατά της ορθόδοξης κοινότητας θα πρέπει να σταματήσουν, διότι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη θρησκευτική αρμονία. Η αλβανική Ομάδα για Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι το πνεύμα της κατανόησης και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας είναι απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση.