Ερώτηση με προτεραιότητα κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τα βίαια επεισόδια, τη βία κατά κληρικών και πιστών, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών Αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της προξενικής Αρχής της Ελλάδας στην πόλη του Αργυροκάστρου».

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρεται και στα θλιβερά επεισόδια της 16ης Αυγούστου, ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν έχει ενημερωθεί σχετικά, από αμφότερες τις πλευρές, την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει καταγγείλει τα γεγονότα, εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, ποια είναι η θέση της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία και εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.

Την τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Την τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων στην Πρεμετή ζητεί από τα Τίρανα η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους επεισόδια δεν ωφελούν ούτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ούτε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

«Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ στη σχετική ανακοίνωσή της.

«Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του έλληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης», τονίζεται στην ανακοίνωση.