Οι Ρώσοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου πλημμύρες στις περιφέρειες της Άπω Ανατολής, ενώ οι αρχές έχουν ήδη απομακρύνει από τα σπίτια τους 23.000 ανθρώπους και επιχειρούν να εμποδίσουν τη διάδοση επιδημιών.

Εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τα τέλη Ιουλίου, ο ποταμός Αμούρ, στα σύνορα με την Κίνα, βγήκε από την κοίτη του, όπως και ένας από τους παραποτάμους του, ο Ζέια, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, πρωτοφανή από τον 19ο αιώνα.

Χιλιάδες κατοικίες και εκτάρια καλλιεργειών στην περιφέρεια του Αμούρ, του Χαμπάροφσκ, της Πριμόριε και της Εβραϊκής Αυτόνομης Περιφέρειας, ενός μικρού εδάφους που είχε δημιουργηθεί από τον Στάλιν για τους σοβιετικούς εβραίους, έχουν πλημμυρίσει.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε επίσης σήμερα, Τρίτη στην περιφέρεια του Μαγκαντάν, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έφτασε τις 23.313, αναφέρει από την πλευρά του σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ειδικός αντιπρόσωπος στο Κρεμλίνο της ομοσπονδιακής περιφέρειας της Άπω Ανατολής Βίκτορ Ισάεφ.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, η στάθμη των υδάτων στο Χαμπάροφσκ ανέβηκε κατά 16 εκατοστά στα 6,73 μέτρα, ένα ρεκόρ από το 1897, σύμφωνα με τον Γιούρι Βαράκιν, υπεύθυνο της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Ροσγκιντρομέτ.

Η στάθμη αυτή μπορεί να φτάσει τα 7,80 μέτρα ως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να υψώσουν φράγματα κατά μήκος του ποταμού.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ετοιμάσει 10.000 σακιά με άμμο για την περίπτωση που το νερό σπάσει τα φράγματα.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ισάεφ εκφράζει τη «δυσαρέσκειά» του για την επιδημιολογική κατάσταση στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Από τους 29.500 ανθρώπους που πρέπει να εμβολιαστούν, μόνο 2.000 έχουν εμβολιαστεί προς το παρόν, ενώ έχουν σταλεί επιτόπου φορτία με εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, της διφθερίτιδας και του τυφοειδούς πυρετού, εξήγησε.