Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο Ελμορ Λέοναρντ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς θρίλερ και αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Εγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως από τα βιβλία «Πιάστε τον κοντό (Get Shorty)», «Out of Sight», «Hombre», «Mr. Majestyk» και το «Rum Punch». Εχει γράψει πάνω από 40 μυθιστορήματα, ανάμεσά τους και τα μπέστ σέλερ στις ΗΠΑ «Tishomingo Blues», «Pagan Babies» και «Be Cool».

Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, όπως το «Get Shorty (Πιάστε τον κοντό)» το 1995 με τους Τζον Τραβόλτα, Τζιν Χάκμαν, Ντάνι ντε Βίτο, Ρενέ Ρούσο. Ο Λέοναρντ υπήρξε αγαπημένος συγγραφέας του Χόλιγουντ. Στο σινεμά μεταφέρθηκαν επίσης το μυθιστόρημα «Οut of Sight» (με τους Τζορτζ Κλούνι και Τζένιφερ Λόπεζ) και το «Rum Punch» (στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Jackie Brown» του Κουεντίν Ταραντίνο).

Εγραψε και το σενάριο για την αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Justified» που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2010.

Ο Ελμορ Λέοναρντ γεννήθηκε στο 1925 στη Νέα Ορλεάνη, αλλά μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, όπου νεαρός εντυπωσιάστηκε από τη δράση των τοπικών συμμοριών αλλά και από την τοπική ομάδα μπέιζμπολ. Οι συμμορίες και ο αθλητισμός επρόκειτο να τροφοδοτήσουν αργότερα τη συγγραφική του παραγωγή.

Εχει ονομαστεί Μεγάλος Μετρ από την ένωση Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής και έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του από τη βρετανική ένωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Το 2012 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας (στην απονομή των Εθνικών Λογοτεχνικών Βραβείων της Αμερικής). Μετά την είδηση ότι επελέγη για τη σημαντική αυτή διάκριση, ο Λέοναρντ δήλωσε στο Associated Press: «Πιθανότατα δεν θα παραιτηθώ από τη συγγραφή μέχρι να παραιτηθώ από όλα – από τη ζωή – επειδή μόνο αυτό ξέρω να κάνω. Και είναι διασκεδαστικό. Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να διασκεδάζω με τη συγγραφή αλλιώς θα τρελαθώ».