Την Παρασκευή 30 Αυγούστου - σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας - αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Η δημοσιοποίηση των βάσεων τα τελευταία χρόνια γίνεται συνήθως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο, αν τελικώς οι βάσεις ανακοινωθούν στις 30 του μηνός, θα είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται τόσο αργά. Πέρυσι πάντως οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 27 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι εφέτος οι βάσεις για την είσοδο των υποψηφίων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία και σε πολλές σχολές. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει με βάση την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης, τις επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, αλλά και τη μεταβολή των προσφερόμενων θέσεων εισαγωγής. Απρόβλεπτος παράγοντας όμως παραμένει η σειρά προτίμησης των ίδιων των υποψηφίων.
Εκτιμάται ότι πτώση θα υπάρξει ακόμη και στις σχολές που θεωρούνται περιζήτητες όπως, είναι οι νομικές ή οι πολυτεχνικές. Για πρώτη φορά μάλιστα δεν αποκλείεται να καταγραφεί πτώση ακόμη και στις ιατρικές σχολές οι οποίες κάθε χρόνο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στις δε σχολές χαμηλής ζήτησης η... βουτιά των βάσεων αναμένεται να φτάσει και τα 1.000 μόρια.