«Επιδημία» υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και ακριβών διαγνωστικών εξετάσεων έχει χτυπήσει τον ΕΟΠΥΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά «φάρμακο» για την κατάσταση που εκτοξεύει τις δαπάνες του Οργανισμού στους εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδη προειδοποιεί ότι «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους».

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ένας συμβεβλημένος με το Ταμείο ορθοπεδικός παρέπεμψε σε διάστημα 30 ημερών τους ασφαλισμένους για εξετάσεις κόστους 60.000 ευρώ. Μάλιστα, το ίδιο επανέλαβε και τον επόμενο μήνα.

Ηδη στα χέρια του υπουργού Υγείας βρίσκονται καταστάσεις με «καραμπινάτες», όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις κατασπατάλησης του χρήματος του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης στα «ΝΕΑ», στην πρώτη φάση ελέγχων δίνεται έμφαση στην παραβατική δραστηριότητα γιατρών και φαρμακοποιών, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας.

Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες οι ουρολόγοι, οι ορθοπεδικοί και οι νευρολόγοι – ψυχίατροι είναι οι πρώτοι στην αδικαιολόγητη συνταγογράφηση που κοστίζει ακριβά στα ασφαλιστικά ταμεία, συνταγογραφώντας φάρμακα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Στο μεταξύ, οι προειδοποιήσεις που εξαπολύει ο υπουργός Υγείας ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter), δίνουν το στίγμα για την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και για την επιβολή αυστηρών ποινών.

«Δύο ημέρες μελετούσα τις δαπάνες φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους», έγραψε χθες το πρωί ο κ. Γεωργιάδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, στέλνοντας μήνυμα σε κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ σε ουρολόγο, ο οποίος έγραφε με τη… σέσουλα στους ασθενείς τους φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Επιπλέον, σε τουλάχιστον 70 γιατρούς έχει αφαιρεθεί ο κωδικός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να παύσει αυτόματα και η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς διαπιστώθηκε υπερβάλλων… ζήλος στη χορήγηση φαρμάκων. Σε δεκάδες άλλους επιβλήθηκε η προσωρινή (έως και 6 μήνες) στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι πρωταθλητές συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς η εκτόξευση των δαπανών το πρώτο πεντάμηνο του έτους αποτέλεσαν μαύρη σελίδα για τα οικονομικά του ενιαίου Ταμείου, ενώ οι δανειστές «κουνούν το δάχτυλο» στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.

Οπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, ήδη από τους πρώτους ελέγχους έχουν προκύψει εντυπωσιακά ευρήματα, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση –δηλαδή, ο επιτόπιος έλεγχος από τους επιθεωρητές του ΕΟΠΥΥ.

Το σύστημα του Μεγάλου Αδελφού μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-syntagografisi) αποδίδει καρπούς, προσθέτει ο κ. Κοντός. «Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας αναλυτικά στοιχεία με τη συμπεριφορά των γιατρών ανά ειδικότητα. Το ίδιο ισχύει και στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Βάσει λοιπόν κάποιων δεικτών, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιοι γιατροί υπερβαίνουν τον μέσο όρο».

Ετσι, εκτός από τον όγκο των παραπεμπτικών –μόνο τον Απρίλιο δόθηκαν στους ασφαλισμένους 9,5 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις –χτυπάει συναγερμός και για τους «ακριβούς» γιατρούς με αποτέλεσμα να τίθενται αυτόματα υπό παρακολούθηση.

Οσον αφορά τους γιατρούς που «φορτώνουν» τους ασθενείς τους με παρακλινικές εξετάσεις, οι ελεγκτές κάνουν ένα βήμα παραπέρα: ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα εντοπίζουν και τα διαγνωστικά κέντρα, όπου εκτελούνται οι εξετάσεις.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί πιθανή συνεργασία μεταξύ των γιατρών και των κέντρων, που συνεπάγεται την προκλητή ζήτηση και την αύξηση των κερδών αμφοτέρων.

ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ. Από τις 2 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι ανασφάλιστοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση του ειδικού εισιτηρίου για δωρεά πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, 100.000 πολίτες θα λάβουν το «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» (health voucher), εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ καθώς και για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για ανασφάλιστες εγκύους, στις οποίες θα παρέχεται μία σειρά υπηρεσιών όπως προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και παράλληλα το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή τις 25.000 ευρώ (έγγαμοι).

495 εκατ. ευρώ σε 7 νοσοκομεία

Οικονομική ένεση ύψους 495 εκατ. ευρώ χορηγείται σε επτά νοσοκομεία της Αττικής ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες νοσηλείας σε οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους ασθενείς. Με χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη διατίθενται 130 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας, 100 εκατ. στο Γ. Γεννηματάς, 90 εκατ. στο Ελενα Βενιζέλου, 70 εκατ. στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 60 εκατ. στο Αγία Σοφία, 30 εκατ. στο Ιπποκράτειο και 15 εκατ. στο Ελπίς.