Στο δίλημμα κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και 32% μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο εμπόριο ή διατήρηση της κλαδικής σύμβασης και μείωση 13% των αποδοχών τους, καλούνται να τοποθετηθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο εμπόριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη.

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 7η Σεπτεμβρίου. Εως την προηγούμενη ημέρα, την 6η Σεπτεμβρίου έχει ζητήσει από τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων να αποφανθούν αν επιθυμούν, «την υπογραφή ή όχι μιας νέας κλαδικής σύμβασης και φυσικά με ποιους όρους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Παρότι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) είναι προφανής όπως έχει καταγραφεί από τις δηλώσεις των στελεχών της, με επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προς τα μέλη της Συνομοσπονδίας περιγράφει με τον πιο ευκρινή τρόπο την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να δούμε τι μισθούς αντέχουμε να πληρώνουμε, αντί να υπογράφουμε συμβάσεις πάνω από τις δυνάμεις μας και ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στη δύσκολη θέση να χρωστάμε 2-3 μηνών μισθούς και πολλών μηνών εισφορές στο ΙΚΑ». Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι «το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία για τα προβλήματά μας», αλλά αντιθέτως εκείνο που πρέπει να μειωθεί είναι «το μη μισθολογικό κόστος». Για το οποίο θεωρεί ότι «πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 33% του συνολικού εργατικού κόστους».

Επιχειρώντας να τεκμηριώσει τη θέση του ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στο εμπόριο πρέπει να είναι μεγαλύτερες αυτών που έχει καθορίσει το υπουργείο Εργασίας, λέει ότι «τα λουκέτα και η ανεργία προκλήθηκαν κυρίως από την αλόγιστη μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση που οδήγησε στην κατάρρευση της κατανάλωσης». Και προσθέτει πως «επιτέλους, για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά από τη διοίκηση του ΙΚΑ το πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες κατά 3,9%».

ΔΙΑΦΟΡΑ 32%. Μάλιστα ο κ. Κορκίδης σημειώνει πως «η διαφορά των 860 ευρώ του βασικού μισθού της κλαδικής του εμπορίου με τα 586 ευρώ του κατώτερου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης είναι 32% και με τα 511 ευρώ για κάτω των 25 ετών είναι 40%». Και είναι σαφής τονίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην περίπτωση που δεν υπογραφεί η νέα σύμβαση, όταν αναφέρει πως «πολύ φοβάμαι ότι αυτή η διαφορά θα είναι η μείωση που θα προκύψει μεταξύ των σημερινών μισθών και των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη της περιόδου «επεκτασιμότητας» της κλαδικής στα τέλη Οκτωβρίου, όπως άλλωστε έγινε και σε 110 αντίστοιχες περιπτώσεις την τελευταία διετία. Πάγια θέση μας είναι, ως γνωστό, η επιστροφή των βασικών μισθών στα προ κρίσης επίπεδα του 2008-2009, δηλαδή μεταξύ 701-751 ευρώ, αλλά δεν αποφασίζουμε μόνο οι μικρομεσαίοι εργοδότες ούτε φυσικά υπογράφουμε μόνοι μας μια σύμβαση εργασίας».