«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για τα 150 χρόνια του κόμματος. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 300.000 άνθρωποι, που χειροκρότησαν επανειλημμένα τον Στάινμπρουκ στη διάρκεια της 50λεπτης ομιλίας του.

Ο άνθρωπος που υπήρξε υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ στον Μεγάλο Συνασπισμό της περιόδου 2005-2009 απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα τέτοιο σενάριο μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε όταν υποσχέθηκε να θεσπίσει ελάχιστο μισθό 8,50 ευρώ την ώρα. «Σε αυτή τη χώρα χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και λιγότερους αποκλεισμούς», τόνισε. «Θέλω η Γερμανία να γίνει μια χώρα όπου δεν θα έχει σημασία από πού κατάγεσαι και το μόνο που θα μετράει θα είναι πού θέλεις να πας».

Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της «Ελ Παΐς», ο βασικός στόχος του κόμματος με αυτή τη συγκέντρωση ήταν να σπάσει ο πάγος γύρω από τον Στάινμπρουκ και να δοθεί στη χώρα μια εικόνα ενότητας και πίστης στον εκλογικό θρίαμβο. Αυτό δεν είναι εύκολο όμως να επιτευχθεί. Ο Χανς Ούλριχ, 55χρονος γιατρός που μια ζωή ψηφίζει το SPD και ήταν στη συγκέντρωση, παραδέχθηκε μιλώντας στον ισπανό δημοσιογράφο ότι η γιορταστική ατμόσφαιρα δεν μπορεί να σβήσει τα λάθη που έχουν γίνει. Και ένα από τα λάθη αυτά ήταν η επιλογή του Στάινμπρουκ ως υποψηφίου για την Καγκελαρία…

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει αναγκαστεί κάτω από την πίεση του κόμματος να κάνει στροφή προς τα αριστερά. Αυτό όμως πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του.