Μια νέα κατηγορία, αυτή της «συνέργειας σε δολοφονία» απαγγέλθηκε τη Δευτέρα στον ανατραπέντα Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου είχε διατάξει την παράταση της κράτησης του Μόρσι για άλλες 15 ημέρες, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή του σε «βίαιες ενέργειες», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Η υπόθεση αυτή αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν σημειωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο πρώην Πρόεδρος θα παραμείνει υπό κράτηση για το διάστημα αυτό ώστε να ερευνηθούν οι κατηγορίες της «συνέργειας σε δολοφονία» και των «βασανιστηρίων» σε βάρος διαδηλωτών.

Στα τέλη του 2012 χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, στο Κάιρο, διαμαρτυρόμενοι για ένα διάταγμα που είχε εκδώσει ο Μόρσι, τον οποίο κατηγορούσαν ότι ήθελε να εξισλαμίσει τη νομοθεσία της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη οι δικαστικές αρχές είχαν παρατείνει την κράτηση του Μόρσι για 30 ημέρες, αλλά για άλλη υπόθεση που αφορά τη βοήθεια που του παρείχε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για να αποδράσει από τη φυλακή όπου τον είχε κλείσει το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την ανατροπή του. Αιγυπτιακό δικαστήριο έκρινε στις 23 Ιουνίου ότι τόσο η Χαμάς όσο και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ εμπλέκονταν στην απόδραση από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, στα βορειοδυτικά του Καΐρου.

Ο Μόρσι είχε διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος και άλλα 33 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων που κρατούνταν μαζί του δεν είχαν αποδράσει αλλά ότι κάτοικοι της περιοχής «τους άνοιξαν τις πύλες» των φυλακών.

Ο Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κρατείται έκτοτε σε μυστική τοποθεσία. Πολλά άλλα μέλη της Αδελφότητας επίσης έχουν συλληφθεί ή αναζητούνται από τις αρχές.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ