Με σόου και νίκη με 7-0 επί της Λεβάντε, τη μεγαλύτερη από το 1955 σε πρεμιέρα πρωταθλήματος, εισήλθε η Μπαρτσελόνα στον αστερισμό του Τάτα Μαρτίνο, ο οποίος «τόλμησε» να αντικαταστήσει τον Λιονέλ Μέσι είκοσι λεπτά προτού ολοκληρωθεί ο αγώνας, ενώ δεν ξεκίνησε βασικό τον Νεϊμάρ.

Τολμηρός παρουσιάστηκε και ο ομόλογός του της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος άφησε στον πάγκο τον Ικερ Κασίγιας. Οι Μερένχες νίκησαν δύσκολα 2-1 την Μπέτις με γκολ του νεοαποκτηθέντος Ισκο στο 86′.

Vivere pericolosamente (ζην επικινδύνως) για τον νέο προπονητή της Μπαρτσελόνα Μαρτίνο, ο οποίος πιθανόν να μη γνωρίζει πως ο Μέσι δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ από τον Μάιο του 2010, εκτός αν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου είχε πετύχει δύο γκολ (12′, 42′ με πέναλτι), είχε μία ασίστ και η απόδοσή του βρισκόταν στα αστέρια στο 71′ όταν ο συμπατριώτης του αποφάσισε να τον αντικαταστήσει. Ο Μέσι κοίταξε με απορία προς τον πάγκο της Μπάρτσα, αλλά δεν έδωσε συνέχεια.

«Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος προπονητής θα έκανε αλλαγή τον Μέσι σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι, αλλά σε ματς που κρίνονται γρήγορα ίσως πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων γιατί η σεζόν είναι μεγάλη. Εχω συμφωνήσει με τον Λέο πως χρειάζεται ξεκούραση πότε πότε. Είναι έξυπνος και το ξέρει», δικαιολογήθηκε ο Μαρτίνο, ο οποίος χθες έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της Μπαρτσελόνα με τόσο ευρύ σκορ.

Στις συνεντεύξεις του, όπως η τελευταία στο περιοδικό «Μαξίμ», ο Μέσι λέει πόσο αγαπά το ποδόσφαιρο, αλλά αποφεύγει να πει πόσο σιχαίνεται να αντικαθίσταται. Ο μόνος που το γνώριζε ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα γι’ αυτό δεν τον έκανε αλλαγή ούτε σε φιλικό με ερασιτεχνική ομάδα.

Ο Μαρτίνο δείχνει πως θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα και πως είναι το απόλυτο αφεντικό στο Καμπ Νου. Γι’ αυτό άλλωστε έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Νεϊμάρ στο 64′, απογοητεύοντας πρώτα τον Βραζιλιάνο και στη συνέχεια τους φιλάθλους.

«Στόχος είναι να προσαρμοστεί σταδιακά. Αν προσπαθήσουμε να το κάνουμε γρήγορα για να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους που θέλουν να τον δουν μαζί με τον Μέσι θα κάνουμε ζημιά στον παίκτη και στην ομάδα».

Ο αργεντινός προπονητής επισήμανε πως οι αλλαγές που προσπαθεί να φέρει στην αγωνιστική ταυτότητα της Μπάρτσα είναι ο πλουραλισμός στην επίθεση, η αύξηση της έντασης στο παιχνίδι και της χρονικής διάρκειας της πίεσης που θα ασκείται στους αντιπάλους.

«Καθήκον μου είναι να διορθώνω κάποια πράγματα που οι παίκτες δεν θα κάνουν σωστά ή δεν ξέρουν να τα κάνουν. Στόχος είναι να καλύψουμε όλες τις εναλλακτικές παιχνιδιού».

Το εγκώμιο του προπονητή του αλλά και αιχμές για όσα συνέβαιναν πέρυσι άφησε ο Τσάβι.

«Την περυσινή σεζόν κάναμε λίγες προπονήσεις στην τακτική και είχαν χαθεί οι αυτοματισμοί. Ο Μαρτίνο είναι σοβαρός προπονητής που δουλεύει σκληρά, βρίσκεται κοντά στους παίκτες, ελέγχει τα πάντα και είναι ετοιμοπόλεμος». είπε.

Ο Αλέξις Σάντσες πέτυχε το πρώτο γκολ της Μπάρτσα τη νέα σεζόν, ενώ δύο γκολ σημείωσε ο Πέδρο που δήλωσε πως «είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίζεις το πρωτάθλημα. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά αν συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή όλα θα είναι εντάξει». Σκόρερ ήταν επίσης οι Ντάνι Αλβες και Τσάβι.

«ΘΕΜΑ» ΚΑΣΙΓΙΑΣ. Πρώτο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των παικτών της Ρεάλ στα αποδυτήρια του Μπερναμπέου ήταν η απόφαση του Κάρλο Αντσελότι να αφήσει στον πάγκο της Ρεάλ τον Ικερ Κασίγιας στην πρεμιέρα με την Μπέτις (2-1).

Κατά την άφιξή του στο Μπερναμπέου ο Αντσελότι είχε χαρακτηρίσει τον Κασίγιας, «κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου».

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται στηριζόμενες σε μικρές λεπτομέρειες. Γι’ αυτό το ματς τερματοφύλακας ήταν ο Ντιέγκο. Μίλησα με τον Ικερ και ήταν πολύ επαγγελματίας. Ηθελε να παίξει, είναι φυσικό», δικαιολόγησε την απόφασή του ο Κάρλο Αντσελότι.

«Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις του προπονητή ούτε θα το κάνουμε τώρα», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ρεάλ Εμίλιο Μπουτραγκένιο, ενώ παρόμοια ήταν και η δήλωση του Ισκο που πέτυχε το νικητήριο γκολ.

«Αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο προπονητής», είπε.

Στα άλλα παιχνίδια: Βαλένθια – Μάλαγα 1-0, Βαγιαδολίδ – Μπιλμπάο 1-2, Σοσιεδάδ – Χετάφε 2-0, Οσασούνα – Γρανάδα 1-2.

«Και χωρίς χρήματα»

«Θα έπαιζα ποδόσφαιρο και χωρίς χρήματα», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Μαξίμ» ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο πως οι παίκτες της Μπάρτσα που κάνουν χαμηλών τόνων ζωή έχουν επιτυχίες. Είμαστε ποδοσφαιριστές, όχι σταρ των κινηματογράφου. Με τον Ρονάλντο δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση. Είναι καλό παιδί. Κάνει τη δουλειά του και εγώ συγκεντρώνομαι για να έχω επιτυχίες με την Μπαρτσελόνα».