Η έκκληση που έκανε το περασμένο έτος το Ινστιτούτο Ερευνών Τethys στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί για την προστασία και τη διατήρηση των δελφινιών στο Ιόνιο (Ionian Dolphin Project) έπιασε τόπο: μέσα σε έναν χρόνο 108 άνθρωποι - εκδρομείς, ψαράδες, λουόμενοι, χειριστές σκαφών - έστειλαν αναφορές στο ινστιτούτο για το πού και πότε συνάντησαν δελφίνι. Οι παρατηρήσεις των πολιτών μαζί με φωτογραφίες και βίντεο δελφινιών που έστειλαν γέμισαν ικανοποίηση στους επιστήμονες του ινστιτούτου, το οποίο εδώ και 21 χρόνια ασχολείται με τη μελέτη και τη προστασία των δελφινιών στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό Κόλπο.
Οπως λένε όμως, η προσπάθειά τους για την προστασία των δελφινιών δεν σταματά εδώ. Γι' αυτό καλούν τον κόσμο να συνεχίσει να στέλνει τις παρατηρήσεις του στην ιστοσελίδα http: //ioniandolphinproject.org/ el.report-sighting βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των δελφινιών.
Οι επιστήμονες είχαν ζητήσει πέρυσι από τους πολίτες να τους ενημερώνουν όταν δουν δελφίνι στη θάλασσα συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα και στέλνοντας ένα e-mail, ενώ είχαν εκδώσει και μια σειρά από οδηγίες για την προστασία των δελφινιών. «Be dolphin smart» - «Φέρσου έξυπνα σαν δελφίνι» ήταν το μότο του ινστιτούτου. Αναφερόμενος στη θερμή ανταπόκριση του κόσμου ο θαλάσσιος βιολόγος Τζοάν Γκονζάλβο, υπεύθυνος διαχειριστής και επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος Ionian Dolphin Project τονίζει στα «ΝΕΑ» πως ο κόσμος ενδιαφέρθηκε για το πρόγραμμα του ινστιτούτου, αλλά σίγουρα ο «μαγνήτης» γι' αυτούς ήταν τα δελφίνια. «Αυτά τα ιδιαίτερα χαρισματικά ζώα δεν αφήνουν αδιάφορους τους ναύτες και τον κόσμο στα σκάφη όταν τα συναντούν στη θάλασσα». Και συμπληρώνει ότι οι πολίτες, όταν τους παρέχονται τα μέσα (όπως αυτά από το πρόγραμμα και το site www. ioniandolphinproject.org) για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους επιστήμονες που μελετούν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος έλκονται από την ιδέα ότι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.
Πολύτιμες πληροφορίες. Οπως λέει ο κ. Γκονζάλβο, ο αριθμός των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής αλλά και των ιστιοπλοϊκών που ναυλώνονται για διακοπές στα νησιά του Ιονίου αυξήθηκαν σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία. «Ολα μαζί δημιουργούν έναν στόλο από αρκετές εκατοντάδες πλοία που κινούνται τακτικά μεταξύ των νησιών της Ζακύνθου και της Κέρκυρας. Αυτή η συχνή δραστηριότητα του μεγάλου στόλου προσφέρει τεράστιες δυνατότητες προκειμένου να συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την κατανομή των κητοειδών σε περιοχές τις οποίες δεν μπορούμε να καλύψουμε με τα περιορισμένα μέσα μας».
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που στέλνουν οι πολίτες από τις συναντήσεις τους με τα δελφίνια αποτελούν πολύτιμο υλικό. «Σήμερα, η χρήση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, smartphones και άλλων συσκευών - που μπορούν να  καταγράφουν εύκολα πολλά λεπτά βίντεο ή να τραβήξουν υψηλής ποιότητας ψηφιακές εικόνες - είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα. Αυτό το ψηφιακό υλικό μάς διευκολύνει να επιβεβαιώσουμε την ταυτοποίηση των ειδών που παρατήρησαν οι πολίτες», λέει ο κ. Γκονζάλβο. «Η πιθανή διαταραχή που παράγεται από τα σκάφη», συνεχίζει, «αποτελεί απειλή για τους πληθυσμούς των κητοειδών, προκαλώντας περιττό στρες και διαταράσσοντας έτσι τη φυσιολογική συμπεριφορά τους. Τέτοιου είδους απειλές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την εφαρμογή ενός βασικού κώδικα δεοντολογίας, όταν οι πολίτες βρίσκονται κοντά σε μια ομάδα δελφινιών ή φαλαινών. Γι' αυτόν τον λόγο πήραμε την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα με το σλόγκαν "Be dolphin smart"  (http:// ioniandolphinproject.org /dolphin-watching-tips/)».

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Η αύξηση της κίνησης των σκαφών στην περιοχή του Ιονίου απαιτεί επίσης τον σχεδιασμό κατάλληλων πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε όσους χρησιμοποιούν πλωτά μέσα, τονίζουν οι ειδικοί του Τethys

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από