Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών, τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα περί άρσης στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή. Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Το δίλημμα πλειστηριασμοί κατοικιών ή αλλιώς κατάρρευση των τραπεζών έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με συνεντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Ειδικότερα επισείει τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών αναφερόμενος, με δήλωσή του στην εφημερίδα Real news, στο πρόβλημα που προκύπτει από τα λεγόμενα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Στουρνάρας, στη δήλωσή του στην εφημερίδα τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».