Σαρίφ Κουντούς, ο ακτιβιστής

Γλιστρούσαμεαπό το πολύ αίμα

Στρατιώτες με αντιασφυξιογόνες μάσκες κλείνουν την είσοδο στη Ραμπάα (σ.σ. την πλατεία όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί του Μόρσι) με τη βοήθεια τεθωρακισμένων. Αρχίζουν και πετούν δακρυγόνα, ακούγονται ριπές. Το πλήθος σκορπίζει, πολλοί δεν αντέχουν τα χημικά. Αλλά μετά επιστρέφουν. Μια άλλη πορεία φτάνει στη Ραμπάα. Στο νοσοκομείο επικρατεί χάος, μετράω τουλάχιστον 65 νεκρούς. Στο ιατρικό κέντρο γλιστράς από το πολύ αίμα στο πάτωμα. Εκεί βλέπω το απανθρακωμένο πτώμα ενός άνδρα. Μαθαίνω ότι τον έκαψαν ζωντανό μέσα στη σκηνή του. Ενας άνδρας μαζεύει τις ταυτότητες των νεκρών. Η Αστυνομία είχε κάνει έφοδο και στο νοσοκομείο.

Μ. Ελσάμι, ο φωτογράφος

Δίπλα μου έπεσενεκρός ο νοσοκόμος

Τα δακρυγόνα είναι ανυπόφορα. Η πρώτη γραμμή στη Ραμπάα μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Μαύρος καπνός υψώνεται στον ουρανό. Οι ελεύθεροι σκοπευτές σε κάνουν να τρέμεις από τον φόβο σου. Βρισκόμαστε όλοι στο στόχαστρό τους, ακόμη και ο νοσοκόμος του ασθενοφόρου. Επεσε νεκρός από μια σφαίρα στο κεφάλι μπροστά στα μάτια μου. Το χειρότερο είναι να μην ξέρεις από πού έρχονται οι πυροβολισμοί. Διπλώνομαι στα δύο με τον πρώτο πυροβολισμό και σταυρώνω τα δάχτυλα… Οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο άγριες. Μια σφαίρα περνάει ξυστά από τον ώμο μου, ακούγεται σαν ένα τεράστιο κουνούπι που πετάει με την ταχύτητα του φωτός.

Αχμέρ Ελντίν, ο τραπεζίτης

Οποιος είναι εδώπρέπει να δώσει αίμα

Για κάθε ειρηνικό διαδηλωτή

που πέφτει, ο αιγυπτιακός Στρατός

χάνει κάτι από τη στρατιωτική του τιμή.

Μόλις φτάνω στο νοσοκομείο της Ηλιούπολης βλέπω έναν έφηβο που έχει τραυματιστεί στον θώρακα. Αφησε την τελευταία του πνοή πριν προλάβει να περάσει την πόρτα του. Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες σε πολύ σοβαρή κατάσταση που έρχονται στο Αλφ Μασκάν από τη Ραμπάα. Διαδώστε το, είναι επείγον: όποιος είναι στην Αίγυπτο πρέπει να τρέξει και να δώσει αίμα. Σας παρακαλώ, προσθέστε τον στρατηγό Ελ Σίσι

στον κατάλογο των τυράννων. Σεβόμαστε τον Ελ Μπαραντέι μετά την παραίτησή του.

Αλεξ Ορτίθ, ο ρεπόρτερ

Πυροβολούσαν και στην είσοδο του νοσοκομείου

Είναι σουρεαλιστικό να ακούς την Αστυνομία να ουρλιάζει στο πλήθος από τα μεγάφωνα, «η ζωή σας βρίσκεται σε κίνδυνο», να καλεί γυναίκες και παιδιά να απομακρυνθούν και την ίδια ώρα να ξερνάει πάνω τους φωτιά από αυτόματα όπλα και ελεύθερους σκοπευτές. Οι ριπές των αυτόματων είναι συνεχείς, χωρίς σταματημό. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από καπνό και δακρυγόνα. Είδα ένα λουτρό αίματος στο υπαίθριο νοσοκομείο της Ραμπάα, μια συνεχή ροή νεκρών και τραυματιών. Η μοναδική είσοδος/έξοδος του νοσοκομείου καλύπτεται από τους ελεύθερους σκοπευτές της κυβέρνησης, που πυροβολούν οποιονδήποτε προσπαθεί να μπει ή να βγει.