Στην άβυσσο του εμφυλίου πολέμου βυθίζεται η Αίγυπτος έπειτα από τη βίαιη διάλυση των καθιστικών διαδηλώσεων των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, την Τετάρτη. Η επέμβαση της Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι –638 σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 2.000 σύμφωνα με τις καταγγελίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας –ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τις 3.500.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον Στρατό κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον επόμενο μήνα και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, οι ισλαμιστές όμως επιτέθηκαν χθες και έκαψαν δύο κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο. Ενα από τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Γκεχάντ ελ Χαντάντ δήλωσε ότι τα εκατομμύρια των οπαδών της σε όλη την Αίγυπτο είναι πλέον «εκτός ελέγχου», κάτι που αυξάνει τους φόβους για συνέχιση των συγκρούσεων, καθώς μάλιστα οι Αρχές εξουσιοδότησαν την Αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών. «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέβη τον Ρουβίκωνα στέλνοντας τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών και έτσι η Πλατεία Ταχρίρ μετατράπηκε σε Πλατεία Τιενανμέν της Αιγύπτου», έγραψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Οι σκηνές από τις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους αλλά και από τεμένη που έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία με εκατοντάδες πτώματα, που δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ξένοι δημοσιογράφοι μιλούν για καμένους ανθρώπους με διαλυμένα κρανία σε χώρους που θυμίζουν «αυτοσχέδια νοσοκομεία έπειτα από μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», με τους συγγενείς να κλαίνε δίπλα τους. Οι σοροί στοιβάζονται σε τεμένη και σε άλλους χώρους επειδή πλέον δεν χωρούν στα νοσοκομεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Ολα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, έξι εβδομάδες αφότου ο Στρατός ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου. Από τη Μασαχουσέτη ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη βίαιη καταστολή και τόνισε ότι «οι Αιγύπτιοι αξίζουν πολύ καλύτερα από όσα είδαμε τις τελευταίες ημέρες». Πρόσθεσε ότι «ο κύκλος της βίας και της κλιμάκωσης πρέπει να σταματήσει», ενώ ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβριο κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να ανακληθεί άμεσα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν «κάθε είδους» βοήθεια προς την Αίγυπτο. Στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή απαιτώντας να σταματήσει αμέσως η βίαιη καταστολή.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονταν σε επαφή με την κυβέρνηση της Αιγύπτου μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή τα ξημερώματα της Τετάρτης, ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις δύο περιοχές όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι οπαδοί του Μόρσι από την ανατροπή του στις 3 Ιουλίου: έξω από το τέμενος Ραμπάα και κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Καΐρου. Τελικά όμως ο επικεφαλής του Στρατού και υπουργός Αμυνας στρατηγός Αλ Σίσι φαίνεται ότι πήρε την απόφαση της επέμβασης, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει δείξει ότι προτιμά να ακολουθεί την πολιτική της σιδερένιας πυγμής απέναντι στους ισλαμιστές.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δείχνουν ότι θα τερματιστεί ο ανοιχτός πολιτικός ρόλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που επέζησε στην παρανομία πολλές δεκαετίες προτού εμφανιστεί ως η κυρίαρχη δύναμη στις περυσινές εκλογές, ένα χρόνο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στην οποία οδήγησαν οι μαζικές διαδηλώσεις του 2011. Οι ξένες κάμερες κατέγραψαν σοκαριστικές σκηνές αμάχων να πέφτουν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών, αλλά η δημόσια τηλεόραση έδειξε και οπαδούς του Μόρσι να πυροβολούν. Οπως μεταδίδουν όμως δημοσιογράφοι, είναι πολλοί και οι πολίτες που τάσσονται υπέρ της βίαιης καταστολής των ισλαμιστικών διαδηλώσεων –γεγονός που αναδεικνύει τον βαθύ διχασμό της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Και χθες πάντως πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. Στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εκατοντάδες ισλαμιστές έκαναν πορεία φωνάζοντας: «Θα επιστρέψουμε για χάρη των μαρτύρων μας!». Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και σήμερα έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες κηδείες των θυμάτων.

Παρέμβαση Ερντογάν

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «σφαγή στην Αίγυπτο την ώρα που η Δύση μιλά για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα»

Συνεδριάζει η ΕΕ

Ανώτατοι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την πιθανή ανάληψη δράσης από ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν