Σε ρυθμούς ΔΕΘ εισέρχεται από τη Δευτέρα και το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν να καταγραφεί καθαρά το στίγμα του κόμματος στη νέα κυβερνητική ατζέντα που θα παρουσιαστεί από τη Θεσσαλονίκη –μέσα από τις διαδοχικές επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά (στις 6 Σεπτεμβρίου) και του Βαγγέλη Βενιζέλου (στις 8 Σεπτεμβρίου). Θα έχει προηγηθεί, άλλωστε, η υπογραφή της νέας προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο εταίρους.

Εξίσου σημαντικό σταθμό για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη το διήμερο πολιτικο-επιστημονικό Συνέδριο που προγραμματίζεται στις 3-4 Σεπτεμβρίου) για την επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος. Η επετειακή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου και με ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου για την πορεία εξόδου του ΠΑΣΟΚ και της χώρας από την κρίση.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Το ηχηρό μήνυμα ενότητας που εκπέμπει η κοινή παρουσία των Βαγγέλη Βενιζέλου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, στο κομματικό επιτελείο προσδοκούν ότι θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και θα ενεργοποιήσει μεγάλο αριθμό μελών που την τελευταία διετία έχουν αδρανοποιηθεί.

Παράλληλα με το μήνυμα επανεκκίνησης του κόμματος, πάντως, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί κρίσιμο να καταγραφεί η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση καταρτίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη ένα ειδικό σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων με τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ, προκειμένου να λάβει τα χαρακτηριστικά ενός εθνικού σχεδίου.

Με το σχέδιο θα δοθεί έμφαση σε μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και στήριξης των οικονομικά αδυνάμων, αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες –το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.