Στον άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς για να δώσει ώθηση στον επενδυτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και, παράλληλα, να αναδείξει περαιτέρω τον νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως βάση σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διακεκαυμένη ζώνη.

Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, είναι να μην ατονήσει το θετικό κλίμα για την ελληνική προσπάθεια και τις προοπτικές της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε με την επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και την άμεση επαφή με κορυφαίους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και μεγάλων πολυεθνικών.

Το κλίμα αυτό θα επιδιώξει να ενισχύσει με τη νέα επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Στην κυβερνητική αποστολή θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος θα αναλάβει τις επαφές με την αμερικανική διπλωματία, ενώ ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να έχει έναν νέο κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών.

Η ανοικτή γραμμή με την Ουάσιγκτον, εξάλλου, οδηγεί και σε περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ. Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, διευρύνοντας τους διαύλους και με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι –που επίσης είχε σημαδευτεί από σειρά αναβολών –οριστικοποιήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου.

Τα ενεργειακά βρίσκονται στην κορυφή της ελληνοϊσραηλινής ατζέντας, με αιχμή την πρόσφατη συμφωνία για την ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο προσδοκούν μέσω ΗΠΑ και Ισραήλ να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο πεδίο των επενδύσεων, καθώς και ουσιαστική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις δύο χώρες.

ΑΝΤΙΒΑΡΟ. Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η στενή σχέση με τον άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίβαρο, σε μια περίοδο που οι χώρες της ευρωζώνης και πρωτίστως το Βερολίνο θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος. Οι συστάσεις του Μπαράκ Ομπάμα για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές προεξοφλείται ότι θα επαναληφθούν και στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση Νετανιάχου θα τεθεί και η πρόταση να φιλοξενήσει η Ελλάδα τον νέο κύκλο των επίσημων διαπραγματευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή –πρόταση που φέρεται ότι κατέθεσε ο κ. Σαμαράς και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, η κυβέρνηση εισέρχεται από τη Δευτέρα σε ρυθμούς ΔΕΘ και τρόικας και προετοιμάζεται για ένα «καυτό» φθινόπωρο, ενώ θα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διαχείριση των λεγομένων ζητημάτων της καθημερινότητας και στον κεντρικό στόχο της εξόδου από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς που χειρίζονται ανοικτά ζητήματα με την τρόικα να επιταχύνουν, ώστε να αποφευχθεί τον Σεπτέμβριο μια νέα διελκυστίνδα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε επιφυλακή

Απρόβλεπτα ζητήματα, όπως το μπλακάουτ στη Σαντορίνη και ο τραγικός θάνατος του 19χρονου για ένα εισιτήριο στο τρόλεϊ, θέτουν σε επιφυλακή το κυβερνητικό επιτελείο και υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι «δίπλα στη μεγάλη εικόνα της μάχης για ανάκαμψη, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας», όπως αναγνωρίζουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.