Ενα καλά στημένο και συντονισμένο σχέδιο για την απόκρυψη των πραγματικών ιδιοκτητών του πλέγματος των οφσόρ που βρίσκεται πίσω από την εξαγορά του 902 αποκαλύπτεται έπειτα από τις επίσημες απαντήσεις που έδωσε στα «ΝΕΑ» η αρμόδια για τις υπεράκτιες εταιρείες Αρχή των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο μεσάζονταςπου σύστησε τη μία από τις δύο οφσόροι οποίες προσφέρουν ανωνυμία στα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα και «άσυλο» στο πόθεν έσχες των οικονομικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά φέρεται να έχει εμπλακεί στο πρόσφατο σκάνδαλο εμπορίας αλογίσιου κρέατος σε ευρωπαϊκές χώρες,το οποίο άγγιξε και την Ελλάδα

Στις 12 Αυγούστου «ΤΑ ΝΕΑ» απέστειλαν γραπτό αίτημα στην κρατική Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την Nalotia Ventures Ltd. Η συγκεκριμένη οφσόρ εδρεύει στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής και εμφανίζεται να κατέχει το σύνολο των μετοχών της κυπριακής Α-Orizon Media, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, αγόρασε τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό 902.

Οπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της κρατικής εποπτεύουσας αρχής στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η Nalotia Ventures ενεγράφη στο μητρώο των οφσόρ στις 8 Απριλίου 2010, μόλις έναν μήνα πριν από τη δημιουργία της A-Orizon Media. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ερευνητές που γνωρίζουν εις βάθος τη βιομηχανία των οφσόρ, δείχνει ξεκάθαρα ότι υπήρχε συντονισμός όσον αφορά την ίδρυση των δύο υπεράκτιων εταιρειών –σε Βρετανικές Παρθένους Νήσους και Κύπρο –με τη μέτοχο Nalotia να προηγείται της εταιρείας-βιτρίνας που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά.

ΧΩΡΙΣ ΠΟΘΕΣ ΕΣΧΕΣ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρική δομή, δηλαδή μία κυπριακή εταιρεία η οποία ανήκει σε οφσόρ απομακρυσμένου φορολογικού παραδείσου όπου δεν φθάνει το χέρι των ευρωπαϊκών φορολογικών Αρχών, χρησιμοποιείται κυρίως για «μπίζνες στην Ευρώπη»: οι επιχειρηματικές κινήσεις, π.χ. μία εξαγορά, πραγματοποιούνται από το κυπριακό/ευρωπαϊκό κέλυφος, ενώ τα κεφάλαια προέρχονται από τον μέτοχο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, χωρίς έτσι να είναι απαραίτητο το πόθεν έσχες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Στο αίτημα που υπέβαλαν «ΤΑ ΝΕΑ» στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών του εν λόγω φορολογικού παραδείσου περιλαμβανόταν η παροχή των αναλυτικών στοιχείων της Nalotia όπως αυτά εμφανίζονται στο σχετικό εταιρικό μητρώο καθώς και ενός «αντιγράφου του καταστατικού και/ή πράξεων συνεταιρισμού ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο». Η λιτή απάντηση ήρθε μία ημέρα μετά, στις 13 Αυγούστου: το μόνο διαθέσιμο στοιχείο για την Nalotia, εκτός από την ημερομηνία εγγραφής στο μητρώο των οφσόρ, ήταν ότι μεσάζοντας για τη σύστασή της είναι η εταιρεία παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών Trident Trust Company Ltd.

«Το γεγονός ότι δεν έχουν καν γνωστοποιηθεί ονόματα και διευθύνσεις διευθυντών ή γραμματέων στην αρμόδια Αρχή, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται με τους πραγματικούς δικαιούχους, είναι σαφής ένδειξη ότι η συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρική δομή έχει δημιουργηθεί για να παρέχει αυξημένο βαθμό μυστικότητας στους ιδιοκτήτες της», επισημαίνουν ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με την ανάλυση δεδομένων οφσόρ.

Η Trident Trust –η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, είναι υπεύθυνη για την τήρηση των εταιρικών στοιχείων της Nalotia –δεν είναι ό,τι πιο διάφανο και αθώο στο στερέωμα των φορολογικών παραδείσων. Με 34 γραφεία σε 24 δικαιοδοσίες-κέντρα οφσόρ, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι Νήσοι Καϊμάν, οι Μπαχάμες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Κύπρος, το Χονγκ Κονγκ, η Νήσος Μάν, οι Νήσοι Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ, ο Παναμάς και πολλές άλλες φοροοάσεις, η εν λόγω επιχείρηση παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών φέρεται να έχει εμπλακεί στη σύσταση οφσόρ και στη συγκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών που συμμετείχαν στο σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος που πρόσφατα απασχόλησε τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Συγκεκριμένα, από έρευνα του Πρότζεκτ για το Οργανωμένο Εγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), μία μη κυβερνητική οργάνωση ερευνητών δημοσιογράφων κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, προκύπτει ότι εκπρόσωπος εταιρείας που εμπλεκόταν στην παράνομη εμπορία αλογίσιου κρέατος σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχε σχέση με τα γραφεία της Trident Trust στην Κύπρο. Οπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες, ο Ανδρέας Μερκούρη, εκπρόσωπος οφσόρ η οποία συνδέθηκε με το σκάνδαλο, απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων από τηλέφωνο που ανήκε στην Trident. «Πληροφορίες που αφορούν τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών που συστήνει δεν αποκαλύπτονται σε καμία ρυθμιστική Αρχή. Ο κύριος Μερκούρη αρνήθηκε να κατονομάσει αυτούς που είναι πίσω από την εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους», έγραφαν στην αναφορά τους τα μέλη του OCCRP, καθιστώντας σαφές ότι οι διαθέσεις της Trident Trust απείχαν κατά πολύ από το να μοιραστεί οποιαδήποτε στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς οφσόρ που η ίδια είχε συστήσει.

Ωστόσο η έρευνα του OCCRP, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στη βρετανική «Γκάρντιαν», χωρίς να φτάνει στο σημείο να αποκαλύπτει τους πραγματικούς δικαιούχους έδειχνε με σαφέστατο τρόπο την πολυπλοκότητα των υπεράκτιων δομών που λειτουργούσαν υπό την πρακτόρευση της Trident Trust για την παράνομη εμπορία αλογίσιου κρέατος στα ευρωπαϊκά κράτη. Ειδικότερα, φάνηκε ότι η Trident Κύπρου από τη Λεμεσό εκτελούσε χρέη γραμματέα στην Draap Trading, στη Hermes Guardian, στην Guardstand και στην Daveze, οι οποίες ήταν οι βασικές οφσόρ μέσω των οποίων εκδίδονταν παραποιημένα τιμολόγια που βάφτιζαν το άλογο… μοσχάρι.