Πυξίδα αναζητούν στους Ανεξάρτητους Ελληνες ενώ τα μποφόρ που καθηλώνουν το κόμμα συνεχίζονται αμείωτα, με αποτέλεσμα ακόμη και στελέχη που κινούνται στο ευρύτερο επιτελείο του Πάνου Καμμένου να μην αποκλείσουν ένα καυτό φθινόπωρο στο εσωκομματικό πεδίο.

Η πανσπερμία αντιφατικών και αντικρουόμενων δηλώσεων που καταγράφεται την τελευταία περίοδο από βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και οι σκληρές εσωκομματικές συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος ενώ προκαλούν αναταράξεις και στο στρατηγείο του Αγίου Σώστη.

Το τεντωμένο σχοινί πάνω στο οποίο κινούνται οι ΑΝΕΛ φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται και η κομματική ηγεσία που περίπου παραπέμπει σε ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μέσω της κάλπης. Η προειδοποίηση αυτή, ωστόσο, η οποία έχει ήδη διαβιβασθεί σε βουλευτές και κομματικά στελέχη, από πολλούς ερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας της ηγεσίας Καμμένου. Κι αυτό, όπως λένε, επειδή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζεται να μη μπορεί αυτή την ώρα να επαναφέρει στην τάξη τα στελέχη του και να επιβάλει μιαν ατζέντα που θα την ακολουθήσουν άπαντες στο κόμμα ενώ παράλληλα θα βρει ανταπόκριση και στο κοινωνικό πεδίο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σχεδόν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ αναμένουν την επιστροφή του κ. Καμμένου από τις διακοπές του στην Ικαρία, ενώ θεωρούν οριακό σημείο την παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ. «Αν δεν συντονιστούμε και δεν δημιουργήσουμε μια νέα αντιπολιτευτική ατζέντα, το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο», σχολιάζει προβεβλημένος βουλευτής του κόμματος που μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να πάρει μέρος στις εσωκομματικές διενέξεις. Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του ότι οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου μπορεί να ανοίξουν νέο κύκλο αποσκιρτήσεων στελεχών τα οποία θα αναζητήσουν νέα πολιτική στέγη. Αφήνει, μάλιστα, να εννοηθεί ότι ενδεχόμενες νέες διαρροές δεν θα περιοριστούν προς το συντηρητικό πεδίο, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να στραφούν και προς τα αριστερά –προς επιβεβαίωση των διαύλων που επιδιώκουν να ανοίξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά στελέχη (που προέρχονται κυρίως από το Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά).

Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό στους ΑΝΕΛ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς στις αρχές του Αυγούστου, μάλιστα, φρόντισε δημοσίως να ανοίξει θέμα συνεργασίας, ζητώντας να καθορισθούν εγκαίρως οι προϋποθέσεις για μια μελλοντική κυβερνητική σύμπραξη του Αγίου Σώστη με την Κουμουνδούρου. Η παρέμβαση Μαριά προκάλεσε έντονες τριβές στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος χαρακτήρισε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η παρεμβολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήρθε να αναδείξει τις διαφορετικές κατευθύνσεις που ακολουθούν τα επιτελικά στελέχη των ΑΝΕΛ και το αλαλούμ που επικρατεί ακόμη και στον ηγετικό πυρήνα ως προς τα επόμενα βήματα του κόμματος.

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ». Το χτύπημα που ακολούθησε από τον Παύλο Χαϊκάλη έκανε το κλίμα ακόμη πιο βαρύ. Ο βουλευτής τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας οικουμενικού χαρακτήρα κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και αντιπρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα! Παρά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και την έμμεση αποκήρυξη εκ μέρους του κόμματος, που υποβάθμισε την παρέμβαση κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» του κ. Χαϊκάλη, ο βουλευτής όχι μόνον επιμένει αλλά και επιχειρηματολογεί υπέρ της εξαίρεσης του Πάνου Καμμένου τουλάχιστον από μια προεβεβλημένη θέση στο οικουμενικό σχήμα. «Προτείνω κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Καραμανλή και Τσίπρα και όλα τα κόμματα, ει δυνατόν, προβάλλοντας την πολιτική ανωτερότητα που απαιτούν οι στιγμές. Γι’ αυτό και δεν αναφέρω τον πρόεδρό μου…», ανέφερε με προσωπικό άρθρο του στον ιστότοπο aixmi.gr.

Ο Τέρενς Κουίκ εξάλλου διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι «οι ΑΝΕΛ δεν είναι μια παρέα του τουιτάρει», και πως «το κόμμα θα πρέπει να σοβαρευτεί και όχι να κάνει πολιτική μέσα από το Διαδίκτυο».

Διχασμό στους ΑΝΕΛ, πάντως, δεν προκαλούν μόνον οι εισηγήσεις για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ή η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Καραμανλή. Σύρραξη καταγράφεται και για πιθανή συνεργασία με τον Νίκο Νικολόπουλο και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του.

Ο βουλευτής Αχαΐας των ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής σχεδόν ανοικτά αποδίδει τη σύγκρουσή του με τη βουλευτή Ραχήλ Μακρή σε μια παρασκηνιακή μεθόδευση για να προωθηθεί η συνεργασία του επίσης Αχαιού Νικολόπουλου με τον Πάνο Καμμένο, παρά την απόφαση του ιδρυτικού Συνεδρίου να μην αποδεχθεί συνεργασία με όσους είχαν ψηφίσει τα Μνημόνια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο άγριος πόλεμος Νταβρή – Μακρή έχει παραπεμφθεί ήδη στην Επιτροπής Δεοντολογίας των ΑΝΕΛ και δεν αποκλείονται πειθαρχικές κυρώσεις.
«Ηρωα δεν θα κάνω κανέναν»

Η εσωκομματική θύελλα και η απαίτηση στελεχών και ψηφοφόρων για μια δυναμική αντίδραση της ηγεσίας ανάγκασαν τις προηγούμενες ημέρες τον Πάνο Καμμένο να προχωρήσει σε μια προσωπική παρέμβαση –με την οποία επιβεβαίωσε, ουσιαστικά,το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο κόμμα του.

Στα πικρόχολα σχόλια και στο αίτημα «να πάρει κεφάλια», που κατέγραψε στη σελίδα του στο twitter, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε ως εξής: «Εκκαθάριση γίνεται στις εκλογές. Ηρωα δεν θα κάνω κανέναν…».