Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποτοξινώνουν, προσφέρουν ενέργεια και έχουν υπέροχη γεύση. Πρόκειται για παχύρρευστα ποτά που φτιάχνονται με χυμούς, πουρέ φρούτων ή φρούτα ολόκληρα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γιαούρτι, γάλα ή παγωτό και παγάκια ή και σοκολάτα. Τα πρώτα σμούθις, με μπανάνα ή ανανά, εμφανίστηκαν στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1930 και ήταν βασισμένα σε βραζιλιάνικες συνταγές. Στις κουζίνες της Μεσογείου και της Ινδίας υπάρχουν όμως επίσης διάφορες παρασκευές με γιαούρτι, φρούτα και μέλι, όπως π.χ. ένα ποτό που φτιάχνουν στη Βόρεια Ινδία με πουρέ από ώριμα μάνγκο, πάγο, γάλα και μαύρη ζάχαρη χτυπημένα στο μπλέντερ. Στα σμούθις προστίθεται επίσης σόδα ή και αλκοόλ, οπότε μετατρέπονται σε κοκτέιλ με ενδιαφέρουσα γεύση. Δοκιμάστε κλασικούς συνδυασμούς όπως μπανάνα-βανίλια, χτυπώντας στο μπλέντερ 2 μπανάνες, ½ φλ. γιαούρτι, ½ φλ. φρέσκο γάλα ή γάλα με κακάο, 2 κ.τ.γ. μέλι, 4 παγάκια, 1 βανίλια και μια πρέζα σκόνη κανέλα ή πουρέ διαφόρων φρούτων (ακτινίδιο, ροδάκινο, μπανάνα, φράουλες) με 1-2 μπάλες παγωτό βανίλια ή με δύο φλιτζάνια διάφορα μούρα και από ένα φλιτζάνι γάλα και γιαούρτι. Ψιλοκόψτε πεπόνι (2 φλ.) και χτυπήστε το με το χυμό ½ λάιμ, 3 κ.σ. ζάχαρη, 1 φλ. γάλα αμυγδάλου και 1 φλ. θρυμματισμένο πάγο.