Φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαίνουν σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες και γλυκά, γίνονται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Διατηρούνται στο ψυγείο, όμως μην τα πλένετε προτού τα βάλετε σε αυτό. Και επειδή είναι πιο γευστικά σε θερμοκρασία δωματίου, βγάλτε τα περίπου μισή ώρα προτού τα σερβίρετε.

Βερίκοκα. Πολύ θρεπτικά, γίνονται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, μπαίνουν σε τάρτες. Φτιάξτε λικέρ με 150 κουκούτσια (τα πλένετε και τα φυλάτε στο ψυγείο ώσπου να τα συγκεντρώσετε), 1 λίτρο μπράντι και 1 κιλό ζάχαρη. Ρίξτε τα σε μια μεγάλη γυάλα (αν θέλετε να έχει άρωμα πικραμύγδαλου σπάστε 5-6 και ρίξτε τα μαζί και το αμυγδαλάκι τους). Αφήστε τη γυάλα στον ήλιο 2-3 μήνες. Σουρώστε και διατηρήστε το λικέρ στο ψυγείο.

Δαµάσκηνα και βανίλιες. Σούπερ τροφή, τρώγονται φρέσκα ή αποξηραμένα, μαγειρεύονται, γίνονται γλυκό και μαρμελάδα. Δοκιμάστε τα όπως στη Σκόπελο, ψιλοκομμένα στις φακές και στο ψάρι πλακί.

Καρπούζι. Το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού είναι πλούσιο σε νερό, ελάχιστες φυτικές ίνες, ελαφρύ και με μπόλικη φυσική ζάχαρη (30 θερμίδες ανά 100 γρ.). Τρώγεται με ένα ελαφρύ τυρί αλλά και ως συστατικό μιας δροσερής σαλάτας. Προσθέστε κύβους φρούτου σε μια ντοματοσαλάτα με αγγουράκι, κρεμμύδι, ελιές και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή και δυόσμο.

Μούρα. Λευκά, μαύρα, μπλε, κόκκινα, βατόμουρα, σμέουρα, κράνμπερι, φραμπουάζ, μύρτιλα, φράουλες ανήκουν στην ίδια οικογένεια και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη λίστα των super foods (50 θερμίδες ανά 100 γρ.). Φάτε τα φρέσκα, πιείτε τον χυμό τους, προσθέστε τα σε γιαούρτι ή παγωτό, κάντε μαρμελάδες, τάρτες και λικέρ.

Πεπόνι. Γλυκό και σαρκώδες με μέτρια ποσότητα φυτικών ινών (45 θερμίδες ανά 100 γρ.) Στην Ιταλία συνηθίζεται ως ορεκτικό ή σε σαλάτες με προσούτο και ρόκα. Δοκιμάστε το με σύγκλινο Μάνης ή με πικάντικη γραβιέρα.

Ροδάκινα και νεκταρίνια. Αρωματικά και σαρκώδη, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (50 θερμίδες ανά 100 γρ.). Τρώγονται ωμά, γίνονται μαρμελάδα, κομπόστα και χυμός. Σε πράσινες σαλάτες προσθέστε κύβους ροδάκινου ή φέτες ψημένες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά σε ελαφρώς λαδωμένη σχάρα και αρωματίστε με χυμό λάιμ και δυόσμο. Ταιριάζουν επίσης με αλλαντικά και ψημένο τυρί.

Σταφύλια. Από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούτα (70 θερμίδες ανά 100 γρ.). Μαύρα, κόκκινα ή λευκά γίνονται χυμός, σταφίδες, γλυκό του κουταλιού, τσίπουρο και κρασί. Προσθέστε ρόγες σταφυλιού σε φρουτοσαλάτες και αλμυρές σαλάτες, συνοδέψτε μια πιατέλα με αψιά τυριά και αλλαντικά.

Σύκα. Σήμα κατατεθέν του Αυγούστου, είναι γλυκά, πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και τρώγονται φρέσκα (79 θερμίδες ανά 100 γρ.), αποξηραμένα (249 θερμίδες ανά 100 γρ.) ή μαρμελάδα. Προσθέστε τα φρέσκα σε πράσινη σαλάτα με χαλούμι, ταλαγάνι, μαστέλο Χίου ή άλλο τυρί για σαγανάκι και φυλλαράκια δυόσμου ή ξερά ψιλοκομμένα (αφού τα μουλιάσετε μισή ώρα σε χυμό πορτοκαλιού) με καρύδια και τραγανά κομματάκια μπέικον.