«Απεχθάνομαι τα διαζύγια. Δεν πρόκειται να χωρίσω ποτέ», δήλωνε λίγες ημέρες πριν από τον γάμο της με τον Μάικλ Ντάγκλας, τον Νοέμβριο του 2000, η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς υποστηρίζοντας σθεναρά ενώπιον δημοσιογράφων και κοινού ότι «είναι γραμμένο στα γονίδιά της να μείνει παντρεμένη με τον ίδιο άνδρα για μια ζωή». Δεκατρία χρόνια ωστόσο μετά τον γάμο τους τα δημοσιεύματα του Τύπου και συγκεκριμένα του βρετανικού κουτσομπολίστικου εντύπου «Σταρ» έχουν μάλλον άλλη άποψη, αφού θέλουν τους δύο ηθοποιούς –για λόγους που μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστοι –να ακολουθούν στο εξής διαφορετικούς δρόμους στη ζωή.

Για πολλούς πρόκειται για ένα ακόμη διαζύγιο στον πλανήτη του Χόλιγουντ. Για άλλους, πάλι, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πόσω μάλλον όταν τα δημοσιεύματα της ισπανικής «Ελ Μούντο» και της ιταλικής «Λα Ρεπούμπλικα» υποστηρίζουν ότι από τον ανεπιβεβαίωτο μέχρι στιγμής χωρισμό η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς θα λάβει το αστρονομικό ποσό των 240 εκατ. ευρώ (300 εκατ. δολάρια). Αποζημίωση, με άλλα λόγια, η οποία προβλέπεται από το προγαμιαίο συμβόλαιο που το διάσημο ζευγάρι είχε υπογράψει λίγο προτού ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης.

Μπορεί, σύμφωνα με τις φήμες, ο Μάικλ Ντάγκλας να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ωστόσο δεν είναι ο μόνος που για να αποκτήσει και πάλι την ελευθερία του πληρώνει αστρονομικές αποζημιώσεις στην πρώην αγαπημένη του. Πρώτος διδάξας είναι ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος το 1999 έδωσε 1,27 δισ. ευρώ –το ακριβότερο μέχρι στιγμής διαζύγιο –προκειμένου να χωρίσει από τη δεύτερη σύζυγό του και δημοσιογράφο Αννα Τορβ.

Λίγα χρόνια αργότερα αποφασίζει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του με σύντροφο την 30χρονη τότε Γουέντι Ντενγκ. Η γνωριμία τους, η οποία έγινε σε ένα εταιρικό πάρτι στον Χονγκ Κονγκ, οδήγησε το ζευγάρι σύντομα στα σκαλιά της εκκλησίας. Ή μάλλον στο κατάστρωμα του γιοτ «Morning Glory» στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, όπου παντρεύτηκαν υπογράφοντας και προγαμιαίο συμβόλαιο. Το 2002 και το 2004 ακολούθησαν δύο μεταγαμιαία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυτοκρατορία του Μέρντοκ δεν θα επηρεαστεί από ενδεχόμενο χωρισμό του ζευγαριού.

Στις 13 όμως του περασμένου Ιουνίου η είδηση πως ο Μέρντοκ χωρίζει και από την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του έκανε πολλούς να στοιχηματίζουν για το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η 44χρονη Κινέζα. Χωρίς τίποτα μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, φήμες θέλουν τον 82χρονο μεγιστάνα να λέει αντίο στη Γουέντι Ντενγκ δίνοντάς της χρηματική αποζημίωση 1,35 δισ. ευρώ. Λίγο πιο γενναιόδωρη, δηλαδή, από αυτήν που πήρε η δεύτερη σύζυγός του Αννα.

Στις πρώτες θέσεις όμως της λίστας με τα πιο ακριβοπληρωμένα διαζύγια φιγουράρει και αυτό του ρώσου δισεκατομμυριούχου και ιδιοκτήτη της Τσέλσι, του Ρόμαν Αμπραμόβιτς. Ο χωρισμός του το 2007 από τη σύζυγό του Ιρίνα (σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρώην αγαπημένης του, αιτία ήταν μια εξωσυζυγική σχέση του επιχειρηματία) του στοίχισε 225 εκατ. ευρώ. Ποσό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τις αρχικές διεκδικήσεις της Ιρίνας, η οποία ζητούσε ως αποζημίωση τη μισή περιουσία του επιχειρηματία, συνολικής αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση του ηθοποιού Μελ Γκίμπσον το διαζύγιο από την κατά 31 χρόνια νεότερη σύντροφό του Ρόμπιν είχε ως αποτέλεσμα να χάσει, ελλείψει προγαμιαίου συμβολαίου, τη μισή περιουσία του συνολικής αξίας 638 εκατ. δολαρίων. Εκτός όμως από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ακίνητα που οι δύο πρώην σύζυγοι μοιράστηκαν εξίσου, η Ρόμπιν διεκδίκησε στο δικαστήριο και τελικά κέρδισε μερίδιο από τις αμοιβές που ο ηθοποιός κλείνει με τις κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής.

Ο ισχυρός άνδρας της Φόρμουλα 1, από την άλλη, Μπέρνι Εκλεστοουν «προίκισε» μετά τον χωρισμό τους την πρώην σύντροφό του Σλαβίκα Ράντικ με το αστρονομικό ποσό του 1 δισ. ευρώ. Η Σλαβίκα, το αγαπημένο μοντέλο του Αρμάνι, μετά το συναινετικό διαζύγιο που εκδόθηκε το 2009, αύξησε κατά πολύ την προσωπική της περιουσία, γεγονός μάλιστα που της επέτρεψε να κάνει δώρο στο εαυτό της λίγο αργότερο ένα ιδιωτικό αεροπλάνο αξίας 58 εκατ. ευρώ.

Ενα ακόμη ακριβοπληρωμένο διαζύγιο που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας είναι του ηθοποιού και πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Αιτία του διαζυγίου από τη Μαρία Σράιβερ ήταν η παράλληλη εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με την οικιακή βοηθό της οικογένειας, σχέση μάλιστα που οδήγησε στη γέννηση του 16χρου σήμερα γιου του Τζόζεφ. Οπως και στην περίπτωση του Μελ Γκίμπσον και της πρώην συζύγου του Ρόμπιν, οι οποίοι δεν είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, έτσι και ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ αναγκάστηκε να παραχωρήσει μετά το διαζύγιο τη μισή περιουσία του στην πρώην σύζυγό του. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι ο ηθοποιός έδωσε μεγαλύτερο μερίδιο από το ήμισυ της περιουσίας του (συνολικής αξίας 360 εκατ. ευρώ) στη Μαρία Σράιβερ προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να αποδείξει πως αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες που του αναλογούσαν για τον χωρισμό τους.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλε μετά το διαζύγιό του το 1989 από την ηθοποιό Εϊμι Ιρβινγκ και ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Υστερα από τέσσερα χρόνια κοινού έγγαμου βίου και ένα χειρόγραφο προγαμιαίο συμβόλαιο επάνω σε χαρτοπετσέτα (το οποίο προέβλεπε σε περίπτωση χωρισμού το ζευγάρι να μοιραστεί εξίσου την περιουσία), το δικαστήριο έφερε με την απόφασή του τα πάνω κάτω: αφού έβγαλε άκυρο το συμβόλαιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες συντάχθηκε και υπογράφηκε, αποφάσισε η γνωστή ηθοποιός να λάβει ως αποζημίωση από τον Σπίλμπεργκ μόνο 75 εκατ. ευρώ.

Ο γκολφίστας Τάιγκερ Γουντς, από την άλλη, ο οποίος επί χρόνια διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις, χώρισε το 2010 από τη σουηδέζα γυναίκα του και μητέρα των δύο παιδιών τους Ελιν αυξάνοντας τον τραπεζικό της λογαριασμό κατά 564 εκατ. ευρώ. Η χρηματική αποζημίωση όμως δεν είναι το μόνο που απαίτησε μέσω των δικηγόρων της η πρώην αγαπημένη του διάσημου γκολφίστα: ζήτησε ο μέχρι πρότινος σύζυγός της να μη γνωρίσει καμία από τις νέες συντρόφους του στα παιδιά τους, εάν δεν πρόκειται για τη μία και μοναδική που θα παντρευτεί. Η αίτησή της έγινε δεκτή.

Στη λίστα, τέλος, με τα πιο ακριβοπληρωμένα διαζύγια της σόουμπιζ συγκαταλέγεται και αυτό της Μαντόνα από τον σκηνοθέτη και πατέρα του γιου της Ρόκο, τον Γκάι Ρίτσι. Με τη λήξη του γάμου τους η βασίλισσα της ποπ έδωσε χρηματική αποζημίωση ύψους 45 εκατ. ευρώ στον σκηνοθέτη ενώ παράλληλα του παραχώρησε μία εξοχική κατοικία και μία παμπ στο Λονδίνο.