Οι σύμβουλοι των πολιτικών

Φώτης Αλεξόπουλος

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται σήμερα οι προσλήψεις των ειδικών συνεργατών και συμβούλων αφήνει υποψίες σε εμάς τους απλούς πολίτες για «προσλήψεις συγγενών» και «ημετέρων». Προκειμένου η κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο να γνωρίζουν πόσοι υπηρετούν τη Δημόσια Διοίκηση από αυτές τις θέσεις, προτείνω: να γίνει αμέσως η κατάργηση των θέσεων των ειδικών συνεργατών και συμβούλων των πολιτικών γραφείων, καθώς και των δημοσίων οργανισμών και να γίνει προκήρυξη των θέσεων που η οικονομία και οι δημόσιοι οργανισμοί μας χρειάζονται για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Σκοπός της πρότασης είναι να αποκτήσει πλέον η εργασία προς την κρατική μηχανή αξιοκρατικό χαρακτήρα για όλους τους έλληνες πολίτες, καθώς και να γνωρίζει η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το Υπουργικό Συμβούλιο που θα εγκρίνει τις θέσεις αυτές, πόσοι είναι και πόσα χρήματα στοιχίζουν στον έλληνα φορολογούμενο.

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης τα πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ (υπό την εποπτεία του Δημόσιου) κ.λπ. να καταθέτουν γραπτώς τις θέσεις που δικαιούνται προς το νέο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να εκδίδεται προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ. Στη διαδικασία να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι έλληνες πολίτες. Να δημιουργηθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ειδικός κωδικός που θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτοί. Η θητεία τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το όριο της προκήρυξης, που θα είναι η λήξη θητείας της κυβέρνησης και ποτέ πέρα των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Η ορκωμοσία τους να γίνεται με πρακτικό ορκωμοσίας, σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για ζημιά προς το Δημόσιο που η απόφασή τους επέφερε, να ερευνάται και μετά τη λήξη της συμβάσεώς τους ως ειδικών κρατικών συμβούλων.

Τομέας Οχημάτων στα ΕΠΑΛ

Λίνος Κουντουράς

ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Διαβάσαμε τις ανακοινώσεις για τις επερχόμενες αλλαγές, ως προς τις ειδικότητες του υπό διοργάνωση Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ). Μια τέτοια μεταρρύθμιση αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας δεν μπορεί να λαμβάνεται… στο γόνατο.

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου Μονάχου, με πολυετή προϋπηρεσία στη Γερμανία, ενώ υπήρξα επί 26 χρόνια τεχνικός διευθυντής σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων της Ελλάδας. Εχω συνεπώς συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη γνώμη για την τεχνολογική εκπαίδευση όσων αποφοίτων θα κληθούν να ασχοληθούν με τη διάγνωση και επισκευή βλαβών των αυτοκινήτων μας.

Αυτοκινήτων μιας σύγχρονης, πολύ απαιτητικής τεχνολογίας. Πέραν του ότι υπήρξε ακόμα και η σκέψη να καταργηθεί ο Τομέας Οχημάτων και να ενσωματωθεί στην ειδικότητα των μηχανολόγων, που ευτυχώς απεφεύχθη. Ευτυχώς ο Τομέας Οχημάτων διατηρήθηκε τελικά, αν και κουτσουρεμένος, αφού όλες οι σχετικές ειδικότητες συμπεριελήφθησαν σε έναν μοναδικό τομέα.

Σύμφωνα με αυτά, επομένως, απαιτείται ένας Τομέας Οχημάτων με τέσσερις τομείς: Επισκευαστικό – Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό, Φανοποιίας και Βαφής.

Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο για το τι ισχύει στη Γερμανία καταδεικνύει πόσο πολυδιάστατη είναι η σχετική εκπαίδευση σε ένα οργανωμένο κράτος. Σε εμάς τι άραγε θέλουν οι αρμόδιοι να ισχύει με τη συγχώνευση όλων στον μοναδικό Τομέα Οχημάτων;

Χωρίς έναν Τομέα Οχημάτων που θα προσφέρει εξειδικευμένη επιμέρους εκπαίδευση για όλα τα παραπάνω θέματα στους τέσσερις τουλάχιστον τομείς δεν θα καλύπτονται επαρκώς με γνώσεις όλες οι απαιτήσεις της εργασίας για την οποία προορίζονται οι εκπαιδευόμενοι.

Ας αναβαθμίσουμε λοιπόν τον Τομέα Οχημάτων με τέσσερις ειδικότητες, προκειμένου η νέα μεταρρύθμιση να αποβεί αποτελεσματική και διαχρονική, προς όφελος της απασχόλησης και της διατήρησης των ακριβοπληρωμένων αυτοκινήτων μας.

Πέραν αυτού, είμαι βέβαιος ότι μόνο έτσι μια σοβαρή εταιρεία αυτοκινήτων θα θελήσει να απασχολήσει έναν απόφοιτο Οχημάτων στην επιχείρησή της, αλλά και τους μαθητές για την προβλεπόμενη πρακτική τους κατάρτιση. Διαφορετικά, η πρακτική εκπαίδευση των μαθητών θα περιορίζεται σε μικρομάγαζα και συνεργειάκια γειτονιάς, που θα αναζητούν κάποιον πιτσιρικά για θελήματα.

Φοροδιαφυγή και ανεργία

Νικόλαος Καραμούτσιος

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

Παρακολουθώ όλους –κυβέρνηση, αντιπολίτευση –να λένε για τη χρεοκοπία της χώρας, για νέα μέτρα διαθεσιμότητας δημοσίων τεμπέληδων, για απολύσεις. Κανένας, μα κανένας δεν λέει το σωστό που πρέπει να γίνει για την ανεργία και τη φοροδιαφυγή. Γιατί δεν κάνουν τη φοροδιαφυγή κακούργημα; Δεν έκοψε απόδειξη, έδωσε μειωμένη; Να κατάσχεται το μαγαζί.

Για την ανεργία και την ανίατη νόσο της τεμπελιάς του λαού δεν υπάρχει άλλη λύση. Οσοι καταγόμαστε από αγροτικές περιοχές, να εγκαταλείψουμε τις πόλεις και να επιστρέψουμε εκεί από όπου καταγόμαστε, να ασχοληθούμε με γεωργία και κτηνοτροφία. Καμία άλλη λύση δεν υπάρχει για τη μείωση της ανεργίας.

Φορολόγηση Ελλήνων εξωτερικού

Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Επειτα από πολλές οχλήσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και στη ΔΟΥ Χαλανδρίου, όπου διαπίστωσα μεγάλη ευθυνοφοβία και φόβο υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας και την προτροπή τους για προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια ή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέλω να αναφερθώ σε ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει εκατοντάδες έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, όπως μου είπαν στο υπουργείο, μεταξύ των οποίων και ο γιος μου, που υπηρετεί από το 2005 ως αναπληρωτής καθηγητής Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Reading της Μ. Βρετανίας.

Δεν είναι δυνατόν να ζητούν τη φορολόγηση εισοδημάτων από το 2005 μέχρι σήμερα, τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί στη Μ. Βρετανία, επειδή από νομική πλάνη και υπερβολική ευαισθησία συνεχίσαμε να υποβάλλουμε μηδενικές φορολογικές δηλώσεις στη ΔΟΥ Χαλανδρίου, που ήταν η αρμόδια ΔΟΥ, όσο κατοικούσε στην Ελλάδα και όχι στη ΔΟΥ Ελλήνων Εξωτερικού.

Αυτό είναι το «μεγάλο αμάρτημα» που κάναμε και πρέπει κατά την αντίληψη των γραφειοκρατών να τιμωρηθούμε καθ’ υπέρβαση του γράμματος και του πνεύματος των νόμων και των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μάλιστα όταν παραβλέπεται το γεγονός ότι ουδέν εισόδημα υπάρχει στην Ελλάδα.

Από 21 Φεβρουαρίου 2013 έχουμε καταθέσει αίτηση μετεγγραφής στη ΔΟΥ Ελλήνων Εξωτερικού με όλα τα πιστοποιητικά, από τα οποία εξάγεται ότι είναι μόνιμος κάτοικος της Μ. Βρετανίας και η ΔΟΥ Χαλανδρίου τα παρακρατεί, παρότι λήγει η προθεσμία για υποβολή δήλωσης για το οικονομικό έτος 2013.

Οι λύσεις είναι απλές. Οσοι αποδεικνύουν με επίσημα δικαιολογητικά ότι κατά το επίδικο διάστημα είναι κάτοικοι Εξωτερικού και δεν έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα να μην υπάγονται στο παγκόσμιο εισόδημα, αποτρέποντας έτσι τη διπλή φορολογία ή εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες επιτρέπεται η ανάκληση των λανθασμένων δηλώσεων ως προς τον τόπο κατοικίας και μετά την πάροδο του οικονομικού έτους, που κατ’ επανάληψη έχει αποδεχθεί το υπουργείο.