Ενα φάρμακο νέου τύπου, που «καθοδηγεί» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταστρέφει καρκινικούς όγκους, παρασκεύασαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Το φάρμακο δοκιμάζεται σε ανθρώπους για πρώτη φορά.

Οι ειδικοί από το βρετανικό πανεπιστήμιο ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη θεραπεία με σκοπό να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό όπλο κατά ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως εκείνοι που εμφανίζονται στο πάγκρεας, το κεφάλι ή τον λαιμό και οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τις υπάρχουσες αγωγές.

Το νέο φάρμακο, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ», λειτουργεί ενδυναμώνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στους καρκινικούς όγκους.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι διάφοροι τύποι καρκίνου μπορούν να «κατεβάζουν τον διακόπτη» των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τα ανήμπορα να επιτελέσουν τον φυσικό ρόλο τους, δηλαδή να εμποδίζουν την εξάπλωση των όγκων.

Το νέο φάρμακο που ονομάζεται ChiLob 7/4 εμποδίζει την απενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και μάλιστα αυξάνει τον αριθμό τους.

Μέχρι τώρα δοκιμάστηκε σε 26 ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και τα αποτελέσματά του ήταν ενθαρρυντικά. Ο καθηγητής Μάρτιν Γκλένι, που ήταν επικεφαλής των ειδικών για την παρασκευή του φαρμάκου, ανέφερε ότι το φάρμακο εγχύεται στον οργανισμό και επαναφέρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το φάρμακο αυτό είναι το τελευταίο από μία νέα σειρά φαρμάκων τα οποία εντάσσονται στο πεδίο της ανοσοθεραπείας. Τα φάρμακα αυτά έχουν στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι με χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία.