Ο οίκος αξιολόγησης DBRS άρχισε να εκδίδει εκτιμήσεις για την Ελλάδα, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της οποίας τοποθέτησε στη βαθμίδα CCC (high) με αρνητική προοπτική.

Οι όροι «high» και «low» που χρησιμοποιεί ο DBRS είναι αντίστοιχοι των «+» και «-» των άλλων οίκων αξιολόγησης.

Ο DBRS, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, είναι ένας από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να κρίνει κατά πόσο τα κρατικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες ως εγγύηση (collateral) για το δανεισμό τους.

Οι άλλοι οίκοι που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ είναι οι Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.

Ο DBRS είχε εξαγγείλει την πρόθεση του να επεκτείνει τις αξιολογήσεις του για το κρατικό αξιόχρεο σε 50 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Μάλτας, της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου, της Εσθονίας και της Σλοβενίας.

Η σημασία του γεγονότος έγκειται στο ότι η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους τέσσερις οίκους, προκειμένου να αποφασίσει για τα collateral.

Για παράδειγμα, ομόλογα από χώρες κάτω από τη βαθμίδα Α έχουν αυτόματη επιπλέον χρέωση 5%. Πέρυσι, ο DBRS ήταν ο μόνος οίκος που διατήρησε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε A (low), γλιτώνοντας τα ισπανικά ομόλογα από αυτήν την επιπλέον χρέωση.

Η Ελλάδα αξιολογείται από τον Standard & Poor’s με B-, από τον Moody’s με C και από τον Fitch με B-.