Ζωντανός στο…θρίλερ του μήκους έμεινε ο Λούης Τσάτουμας, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή του στον τελικό του αγωνίσματος την Παρασκευή (18.30) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας.

Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης του μήκους, «πάγωσε» τους φίλους του όταν στα δύο πρώτα του άλματα το πρωί της Τετάρτης σηκώθηκε κόκκινη σημαία !

Η πρώτη του προσπάθεια ήταν εξαιρετική, πάνω από τα 8 μέτρα, αλλά βγήκε για λίγο άκυρη. Το άγχος μεγάλωσε όταν βγήκε και η δεύτερη προσπάθειά του άκυρη. Ο πρωταθλητής μας ήταν πλέον…φάτσα με τον αποκλεισμό και είχε μόλις μια ακόμα προσπάθεια για να πετύχει το στόχο του.

Η εμπειρία και η κλάση του Λούη Τσάτουμα φάνηκε εκεί, καθώς συγκεντρώθηκε και με άλμα 8.00 μέτρα στην τρίτη και τελευταία του προσπάθεια μπήκε πανηγυρικά στον τελικό του μήκους με την έκτη καλύτερη επίδοση !

Άλλωστε μόνο τρεις αθλητές σε ένα δύσκολο πρωϊνό προκριματικό έπιασαν το όριο των 8.10μ. Ο Τσάτουμας φάνηκε πως ήθελε από την πρώτη κιόλας προσπάθεια (ήταν πολύ καλό άλμα αλλά βγήκε για λίγο άκυρο) να περάσει τα 8.10μ. για να τελειώνει, αλλά όταν δεν του βγήκε αγχώθηκε. Τελικά έκανε το μεγάλο άλμα την κρίσιμη στιγμή και προκρίθηκε. Θα ήταν άδικο να χάσει μια τόσο μεγάλη ευκαιρία όταν έχει εφέτος άλματα σταθερά πάνω από τα 8.10μ. με καλύτερο το 8.23μ.

Το όριο έπιασαν μόνο ο Ισπανός Εουσέμπιο Κασέρες (8.25μ.), ο Νοτιοαφρικανός Γκόντφρεϊ Μοκοένα (8.16μ.) και ο Ρώσος Αλεξάντερ Μένκοφ (8.11μ.) όλοι στο πιο ανταγωνιστικό δεύτερο γκρούπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός τελικού έμεινε ο Βρετανός χρυσός ολυμπιονίκης Γκρέγκ Ράδερφορντ (έμεινε στα 7.87μ.) ενώ ο σχεδόν μόνιμος Παγκόσμιος πρωταθλητής Αμερικανός Ντουάιτ Φίλιπς αναγκάστηκε να πετύχει την καλύτερη εφετινή του επίδοση (7.95μ.) για να προκριθεί.

Για τον Τσάτουμα, αυτή είναι η τρίτη φορά που προκρίνεται σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου σε τέσσερις συνολικά συμμετοχές. Ένα πολύ καλό στατιστικό.