Ναυαγεί στο Αιγαίο το ΕΣΥ, με τους γιατρούς να γυρνούν την πλάτη στην κάλυψη των κενών θέσεων εν απουσία δελεαστικών κινήτρων. Ετσι, εν μέσω της τουριστικής περιόδου η υγειονομική κάλυψη είναι ανεπαρκής ενώ τους χειμερινούς μήνες οι μόνιμοι κάτοικοι βιώνουν τον δικό τους εφιάλτη, αφού χρειάζονται να διανύσουν αρκετά ναυτικά μίλια ακόμη και για μια απλή αιματολογική εξέταση.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των κατοίκων της Πάτμου: στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για να διενεργηθούν εξετάσεις, δεν υπάρχει όμως το προσωπικό, δηλαδή μικροβιολόγος και παρασκευαστής. Μοιραία, οι ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Κάλυμνο ή και στη Ρόδο –κάποιοι φθάνουν έως και στο λιμάνι του Πειραιά –για να υποβληθούν σε εξετάσεις πρώτης γραμμής.

Ο δήμαρχος του νησιού Γρηγόρης Στόικος απαριθμώντας τα υγειονομικά προβλήματα του νησιού επισημαίνει ότι οι μόλις δύο μόνιμοι γιατροί (ένας γενικός γιατρός και ένας παθολόγος) δεν επαρκούν. «Αυτοί καλούνται να διαγνώσουν, να συνταγογραφήσουν, να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά, να κάνουν διακομιδή τραυματιών», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι υπερβαίνουν τα βιολογικά τους όρια.

Στα τυφλά γίνονται οι διαγνώσεις και στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Ευστρατίου. Ενώ απέχει μόλις 14 ναυτικά μίλια από τη Λήμνο που το τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε αντιδραστήρια –απαραίτητα για τη διεξαγωγή αιματολογικών εξετάσεων –είναι καθημερινές. Η λίστα με τα προβλήματα όμως δεν σταματά εδώ: η μοναδική γιατρός του νησιού δηλώνει ότι πολύ συχνά μένει άυπνη, αφού δεν υπάρχει δεύτερος να την καλύψει –ούτε καν νοσηλευτής.

Ιδια είναι η εικόνα και στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, όπου υπηρετεί μόνον ένας ειδικευμένος γιατρός επί συνόλου έξι οργανικών θέσεων. «Οι επιπλέον δύο αγροτικοί γιατροί θα φύγουν όταν λήξει η θητεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο το νησί ενώνεται με την Αλεξανδρούπολη με ένα δρομολόγιο την ημέρα και τον χειμώνα η πρόσβαση σε νοσοκομείο είναι συχνά ακατόρθωτη λόγω του καιρού», εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εβρου Παναγιώτης Βάρναλης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα. Ετσι, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου πιέζουν, μεταξύ άλλων, να χαρακτηριστεί η περιοχή της Σαμοθράκης «άγονη», με την ελπίδα ότι τα επιπλέον κίνητρα (π.χ. περισσότερα μόρια) πιθανόν να κινητοποιήσουν τους ειδικευμένους γιατρούς να… μετακομίσουν στο νησί.

Στην Πάρο. Χωρίς παιδίατρο παραμένει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια το Κέντρο Υγείας στην Πάρο. Η θέση επαναπροκηρύσσεται διαρκώς, καθώς ακόμη και οι γιατροί που αρχικά εκδηλώνουν ενδιαφέρον την τελευταία στιγμή αλλάζουν γνώμη.

«Στην Πάρο και στην Αντίπαρο ζουν μόνιμα 2.500 παιδιά, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Υγεία», υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης.

Σημειώνεται ότι στο νησί λειτουργούν δύο ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ελλείψει ανταγωνισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο ο δήμος έχει ζητήσει να επισκεφθεί το νησί ιατρικό κλιμάκιο από την Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε εθελοντές γιατροί να εξετάσουν τους μαθητές για την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειές τους.

Επίσης, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται λόγω του τουρισμού, το ΕΚΑΒ παραμένει υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα τις βραδινές ώρες τα ασθενοφόρα να… τραβούν χειρόφρενο. «Τη Δευτέρα το βράδυ δεν υπήρχε βάρδια και έτσι ομάδα διασωστών εθελοντών κινητοποιήθηκε για τη διακομιδή ενός ασθενούς που είχε υποστεί εγκεφαλικό», παραδέχεται ο κ. Βλαχογιάννης. Την ίδια ώρα στη Νάξο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχει νεφρολόγος.