Τον μύθο τους στη… σκοτεινή Σαντορίνη έζησαν την Τρίτη τη νύχτα οι κάτοικοι του νησιού και χιλιάδες τουρίστες, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και προκάλεσε μπλακάουτ σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Πρόβλημα, όμως, ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, με τις «τρύπες» του συστήματος να αναδεικνύονται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ρεύματος λόγω του τουρισμού.

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Μπορεί η χθεσινή βλάβη να οφείλεται, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του εργοστασίου στη Σαντορίνη, «σε τυχαίο γεγονός», όμως, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, «τα εργοστάσια τους καλοκαιρινούς μήνες φθάνουν στα όριά τους με συνέπεια να σημειώνεται πτώση στην τάση του ρεύματος. Και αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται κυρίως βλάβες σε μηχανήματα».

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων «χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υφισταμένων εργοστασίων και διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο με ταυτόχρονη διείσδυση των ΑΠΕ στο Αιγαίο».

Ομως η διασύνδεση, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κύθνου Μανώλης Φίλιππας, «είναι ένα σχέδιο που συζητείται τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Το σχέδιο προβλέπει –στα χαρτιά τουλάχιστον –τη σύνδεση με υπόγειο καλώδιο των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η πτώση της τάσης του ρεύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μηχανήματα –ιδίως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές –και τα ευπαθή προϊόντα. «Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεοράσεις είναι τα βασικά θύματα από τις συνεχείς πτώσεις της τάσης του ρεύματος», υποστηρίζει ο δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσος. «Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού από το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση επηρεάζεται και το ασύρματο δίκτυο».

Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος. «Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε σημαντική πτώση της τάσης. Και αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», λέει. «Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι το πρόβλημα αφορά περισσότερο την ασφάλεια των μηχανημάτων και όχι των ευπαθών προϊόντων».

Περισσότερο «οχυρωμένα» εμφανίζονται κάποια νησιά με το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί στην Πάρο. «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση», λέει ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βλαχογιάννης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Πάτμου Γρηγόρης Στόικος τονίζει ότι «στο νησί υπάρχουν μικροπροβλήματα από την πτώση της τάσης». Ομως, όπως εξηγεί, «δεν διαρκούν πάνω από μια ώρα».

Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την εικόνα γύρω από την παραγωγή ρεύματος στα νησιά του Αιγαίου, εφέτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι δυνατοί άνεμοι στάθηκαν σύμμαχοι αφού δούλεψαν οι ανεμογεννήτριες –όπου υπάρχουν –ενώ δεν σημειώθηκαν ιδιαίτεροι καύσωνες. Και αυτό σημαίνει λιγότερη λειτουργία των κλιματιστικών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Η βλάβη στη Σαντορίνη σημειώθηκε από έκρηξη χθες στις 12 το μεσημέρι στη μία γεννήτρια του εργοστασίου, από την οποία ξέσπασε πυρκαγιά προκαλώντας ζημιές και στη δεύτερη γεννήτρια. Σύμφωνα πάντως, με την ΔΕΗ αν και η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές δεν κατέστρεψε ολοσχερώς και τη δεύτερη γεννήτρια του εργοστασίου.

Με τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία της αποστολής των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο αναμενόταν χθες τα μεσάνυχτα να φτάσει στο λιμάνι της Σαντορίνης ώστε σήμερα να ξεκινήσει η αντικατάσταση των κατεστραμμένων γεννητριών και η επισκευή των σοβαρών βλαβών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ, με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε και η αποστολή γεννητριών ισχύος άνω των 10 μεγαβάτ προκειμένου να ενισχύσουν το τοπικό παραγωγικό δυναμικό έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά. Γεννήτριες μεταφέρονται επίσης στη Σαντορίνη από τη Ρόδο (τουλάχιστον 5 μεγαβάτ), την Κρήτη (2 μεγαβάτ) και την Πάρο (επίσης 2 μεγαβάτ).

Στο μεταξύ, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του εργοστασίου, η ισχύς τον χειμώνα δεν ξεπερνά τα οκτώ μεγαβάτ ενώ το καλοκαίρι φθάνει τα 36. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «υπό ομαλές συνθήκες η ισχύς του εργοστασίου μπορεί να ξεπεράσει τα 40 μεγαβάτ». Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση των νησιών δεν είναι τόσο ο εκσυγχρονισμός των εργοστασίων, αφού, όπως υποστηρίζουν, «τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν επενδυθεί στα εργοστάσια μεγάλα χρηματικά ποσά», αλλά οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. «Με τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για λίγους μήνες δεν μεταφέρεται η απαραίτητη τεχνογνωσία», ισχυρίζονται.