Εκκληση προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής έχουν ήδη κάνει νησιά όπως η Αμοργός, η Τζια, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Σέριφος για την αποστολή εθελοντών ειδικευμένων γιατρών, αφού οι γενικοί γιατροί δεν δύνανται να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο παιδοκαρδιολόγοι και οφθαλμίατροι επισκέφθηκαν τη Σίφνο όπου εξέτασαν 175 παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες προσέφεραν και σε 90 ανηλίκους στην Ανδρο.

Βαριά… νοσούν όμως και μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως είναι  το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο εξυπηρετεί τις τουριστικές Σποράδες, όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, καρδιολόγος, Ματθαίος Δραμητινός.

Ετσι, εν μέσω καλοκαιριού από το νοσοκομείο απουσιάζουν ειδικότητες πρώτης γραμμής – γαστρεντερολόγος, πνευμονολόγος και δερματολόγος -, ενώ μόνον ένας παιδίατρος, ένας ουρολόγος, ένας νευρολόγος και ένας ωτορινολαρυγγολόγος υπηρετούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να καλύψει τα κενά προκηρύσσει θέσεις επικουρικών γιατρών με θητεία ενός έτους, όπως όμως φαίνεται ο μισθός των 1.500 ευρώ δεν είναι δελεαστικός, αφού δεν επαρκεί για τους λογαριασμούς, το ενοίκιο και τα έξοδα διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, εξετάζονται επιπλέον κίνητρα, όπως: «Τριετής σύμβαση, δυνατότητα συνυπηρετήσεως, αν έχει σύζυγο γιατρό. Μοριοδότηση για την πρόσληψή τους στο ΕΣΥ. Παροχή διαμονής από την τοπική κοινωνία σε σπίτι ώστε να μειωθούν τα έξοδά του».