Ο πρώτος Κινέζος έκανε χρήση του νέου νόμου για την απόκτηση 5ετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα και μέσω αυτής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση αγοράζοντας ακίνητο 160 τ.μ. σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής κοντά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πρόκειται για την επιχειρηματία Τζιν Χονγκ που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate στο Πεκίνο.

Το ακίνητο είναι μια διώροφη μεζονέτα που κόστισε 252.000 ευρώ και το αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε όταν το ελληνικό κτηματομεσιτικό γραφείο Buildup, που είναι και ο πωλητής, συμμετείχε τον περασμένο Απρίλιο σε έκθεση real estate που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η κ. Τζιν αγόρασε το ακίνητο αυτό προκειμένου έτσι να αποκτήσει την πολύ χρήσιμη άδεια να μένει στην Ελλάδα και μέσω αυτής να ταξιδεύει χωρίς περιττές διατυπώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που πραγματοποίησε την πώληση Δημήτρη Παπαχρήστο ανάλογες κινήσεις με αυτήν της κ. Τζιν αναμένεται να γίνουν και από άλλους ευκατάστατους Κινέζους αλλά και από πλούσιους πολίτες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο κ. Παπαχρήστος επισημαίνει ότι η ελληνική άδεια παραμονής είναι περισσότερο ελκυστική από άλλες ανάλογες περιπτώσεις καθώς: στην Ελλάδα το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτου για να αποκτηθεί η άδεια είναι 250.000, ενώ σε Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία το τίμημα αρχίζει από τις 300.000 ευρώ. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών αυτής της κατηγορίας από ξένους πολίτες εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ακινήτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Κύπρο όπου ο σχετικός νόμος είναι παλαιότερος έχουν αγοραστεί το 2012 περίπου 31.000 ακίνητα της κατηγορίας αυτής.

Προς στιγμήν, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τζιν Χονγκ θα καταθέσει αίτηση για την έκδοση τριών αδειών παραμονής, για την ίδια και συγγενικά αυτής πρόσωπα.

Η πώληση έρχεται ως συνέχεια της αποκλειστικής συνεργασίας που είχε συνάψει, τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού, η Buildup με την κινεζική CSDH για την προώθηση ελληνικών ακινήτων σε κινέζους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, τέσσερις περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων. Είναι η Αττική, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, που έχουν αεροπορική σύνδεση με πολλές χώρες του εξωτερικού παρέχοντας έτσι εύκολη πρόσβαση στους υποψήφιους επενδυτές.

Με εκδηλωμένο ήδη το ενδιαφέρον των κινέζων επενδυτών για τα εγχώρια ακίνητα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης είχε συναντηθεί στις 26 Ιουλίου με τον αντιπρόεδρο της Maslink Group και πρόεδρο της Maslink Europe, Λι Χάο. Ο κινέζος επιχειρηματίας έκανε γνωστό το ενδιαφέρον των ομοεθνών του για ελληνικά αστικά ακίνητα αλλά και για θερινές κατοικίες.

Ρεκόρ στην Κύπρο

Στην Κύπρο, όπου ο σχετικός νόμος είναι παλαιότερος, αγοράστηκαν το 2012, περίπου 31.000 ακίνητα από πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης